
Efter övergreppen – nu vill de skapa en tafsapp
En ny mobilapp ska synliggöra sexuella ofredanden på offentliga platser.
Idén om appen kommer efter en rad sexuella ofredanden på festivaler runtom i landet.
– En av de saker som drabbade mig väldigt hårt var när jag läste om den 15-åriga tjejen som kontaktat en ordningsvakt under festivalen Putte i Parken i Karlstad. När hon berättade vad hon varit med om möttes hon av "det får man tåla på en festival", säger Nina Lindström som är en av utvecklarna bakom den nya appen.
Jag möter Nina Lindström, Matilda Ingman och Lene Jonsson på ett café i Stockholm efter deras möte med Brottsförebyggande rådet, Brå, om deras appidé och initiativet verkar vara efterlängtat, enligt Lene Jonsson.
– De var superpositiva och de har de även varit från polisens håll. Så vi är otroligt glada, det är så viktigt att nå ut till den här målgruppen. Både de som ser de men också de som blir utsatta. Sedan också för att kunna bygga ett strategiskt arbete framåt för att kunna förhindra det här. Det ska vara roligt på festival.
Tanken är att både drabbade och vittnen ska kunna rapportera direkt i appen och ange var dom är så att säkerhetsledningen på festivalen kan ingripa på en gång.
När du rapporterat i appen för du tips på var i området du kan få hjälp och stöd och vad lagboken säger, för att skapa kunskap om vad som inte är okej och i slutändan få en attitydförändring.
När festivalen Putte i Parken var i Karlstad fick polisen in 35 anmälningar om sexuellt ofredande. Niclas Lagerstam är festivalchef.
– Vi hade en samsyn med polis, ordningsvakter och vår egen säkerhetspersonal att vi skulle uppmana tjejerna att polisanmäla. Det är därför det är så många anmälningar i just Karlstad.
Den här appen "tafsometern" är det något som ni skulle kunna tänka er att använda på er festival?
– Allting som kan vara med och motarbeta sexuella ofredanden är ju positivt. Så naturligtvis skulle man kunna tänka sig att använda den på något sätt.
Även Karin Svanberg på Brottsförebyggande rådet är positiv till appen.
– Det knyter an till det som vi tycker är viktigt i brottsförebyggande arbete. Nämligen att en har en bra bild av problemet. Att man vet var det sker, hur och i vilka omständigheter och av vilka. Man vill kartlägga fenomenet lite bättre så det verkar positivt.
Än så länge är appen i idéstadiet men förhoppningen är att den ska finnas så snart som möjligt.