Italienska bankens katastrofala resultat

2:33 min

Stresstesterna av storbanken i Europa gav blandat resultat. Sverige klarade sig galant medan den italienska banken Monte dei Paschi fick ett katastrofalt dåligt resultat och sämst betyg. 

Men Europeiska centralbanken har godkänt en räddningsplan som skulle ge banken fem miljarder euro. Det här var ingen chock i Italien, enligt Ekots utrikesreporter Robin Olin.

– Det här var väntat. Just nu toppar den italienska nyhetsbyrån Ansa med att 4 av 5 italienska banker klarar stresstestet bättre än genomsnittet i Europa. Regeringen har gått ut och sagt att de är väldigt nöjda med räddningsplanen som nu finns för Monte dei Paschi. Finansministern har tidigare försökt tona ner det här hotet mot de italienska bankerna och sagt att det är överdrivet.

Hur har diskussionen gått tidigare om landets banker?

– Banken har ju gått dåligt i flera år så det här är ju ingen nyhet för de som bor i Sienna, där banken ligger. Framför allt handlar det om "problemlån", alltså att banken lånat ut pengar som de har svårt att få tillbaka.

– Lokalt oroar många sig för att de ska förlora sina jobb om bankerna går omkull. Man brukar säga att det finns fler banker än pizzerior i Italien, så de har ju många anställda. Många vanliga småsparare utsätts också för en risk nu i och med att många sparar i just bankobligationer. Så det har funnits en oro för att Monte dei Paschi skulle kunna sätta igång en kedjereaktion hos andra banker. Men den officiella hållningen just nu är lugn.