Österlen

Kulturverkstäder startar på Österlen

1:14 min

I september drar Kulturverkstäderna på Österlen igång. Det är kurser där Österlenbor med olika kulturell bakgrund träffas en gång i veckan för att skapa tillsammans.

Initiativtagare är Österlen stödförening för flyktingar och Borrby bokby.

– Vi tror att det kan vara Sveriges största integrationsprojekt,som drivs av en frivilligorganisation, säger Anna Lindberg, ordförande i Österlens stödförening för flyktingar.

Projektet sträcker sig nästan över ett helt år, berättar Anna Lindberg.

Sammanlagt är det åtta Kulturverkstäder som ska hållas i Ystad, Tomelilla och Simrishamn, Borrby, Hammenhög och Gärsnäs. De vänder sig dels till nyanlända som fått uppehållstillstånd och bosatt sig på Österlen, och dels till människor som bott där länge. Tanken är att det ska vara hälften av varje och målet är att skapa relationer, berättar Anna Lindberg, som tror att det blir totalt omkring 130 deltagare.

Kurserna leds av konstnärer och pedagoger och har lite olika profil och teman. Det kan till exempel handla om att skulptera i lera, gips och betong, att skriva, måla eller skapa med återbruk. På kulturverkstaden i Gärsnäs ska man tillsammans jobba fram ett förslag för hur torget skulle kunna bli en temalekplats, för möten mellan barn och vuxna.

– Den vänder sig till föräldrar, men också till mor- och farföräldrar. Man ska ha som tema att diskutera roliga lekar och vad man har gjort på sin fritid när man var barn. Vad gjorde man förr, vad gör man idag och vad gjorde man i Syrien och Afghanistan och andra länder idag och förr i tiden och så ska vi försöka få fram en lekplats som kan tillfredsställa alla de behoven, säger Anna Lindberg.