USA kritiserar humanitär korridor i Syrien

2:02 min

USA ifrågasätter de rysk-syriska humanitära korridorerna runt den belägrade delen av den syriska staden Aleppo.

Korridorerna kan komma att äventyra det planerade samarbetet mellan USA och Ryssland i Syrien. 

En stor grupp civila ska nu ha lämnat det belägrade Aleppo genom den humanitära korridoren, som den syriska regeringen och Ryssland inrättat. 

Enligt Rysslands försvarsministerium har 169 civila kunnat lämna staden genom passagen, och det oppositionella syriska människorättsobservatoriet talar om att "ett antal" civila.

I dag har Ryssland meddelat att man öppnar ytterligare fyra humanitära korridorer ut ur Aleppo, förutom de tre som redan används.

Samtidigt är även människor i Aleppo skeptiska till de rysk-syriska korridorerna.

– Jag vet inte om jag ska lämna staden. Deras villkor för att ge upp är förödmjukande som det är, hur blir det inte då för oss om vi går och hamnar i ett område där de har full kontroll, säger en man i Aleppo till brittiska BBC.

Internationella Röda Kors-kommittén är kritiska och säger att en sådan här humanitär korridor måste planeras noggrant. Det ska också vara en överenskommelse mellan alla sidor för att skydda de civila.

De humanitära korridorerna är skapade av Ryssland och deras allierade Bashar Al-Assad, som belägrar östra Aleppo.

USA genomför, i en koalition, flygattacker och stödjer olika grupper i Syrien som är emot Assad. Den amerikanske utrikesministern John Kerry säger att "om detta är ett knep, så är risken att det helt och hållet kommer bryta sönder samarbetet".

Ett av målen med det planerade rysk-amerikanska samarbetet, vid sidan av egna amerikanska militära mål, är att få till förutsättningar för ett eldupphör. Det är en avgörande grund för fredssamtal, så om samarbetet bryter samman påverkar det de planerade FN-ledda fredssamtalen i augusti.

– Vårt förslag är att de bör skötas av oss, det är vårt jobb, sa FN:s sändebud Staffan di Mistura, som i princip är för humanitära korridorer men anser att de ska skötas av FN. Han undrade också över hur man kan förvänta sig att människor ska kunna gå genom en sådan korridor medan strider pågår.

Den ryske vice utrikesministern Sergei Ryabkov förnekar att det rör sig om ett "knep" och säger att Ryssland är öppet för samarbete med FN och andra internationella organisationer.

Inne i den belägrade delen av Aleppo bor omkring en kvarts miljon syrier. Maten riskerar att ta slut, vård är svårt att få eftersom sjukhus bombats och området är helt omringat.