Kräftfisket i Hjälmaren hotat

0:44 min

Om en vecka är det kräftpremiär och fisket i Hjälmaren har hittills varit gott. Men nya EU-direktiv hotar kräftfisket och särskilt fisket av signalkräftor, det menar Hjälmarens Fiskeförbund.

I Hjälmaren tar man årligen upp ungefär 80 ton kräftor. Men EU vill nu utrota signalkräftan och det nya direktivet innebär att man inte får "byta, odla, föda upp, transportera eller använda" dem.

I år får man köra på som vanligt, men berörda försöker nu få till ett undantag på EU-direktivet. Hans Johansson är ordförande i Hjälmarens Fiskeförbund och han säger att det här kan påverka fisket av signalkräftor i Hjälmaren.

– Det kan ju ha stor inverkan på vårat kräftfiske, men vi hoppas väl att vårat svar på remissen ska göra att vi kan få ett undantag för fortsatt fiske av signalkräfta i Hjälmaren, säger han.

Han säger att förbundet vill få tillstånd att fortsätta med transporter och kokning av signalkräfta och även att få tillstånd att fortsätta nyttja arten under de former som de gör just nu. Han tror inte att det kommer att gå att utrota signalkräftan.

– Jag vet inte om jag är rätt man att uttala mig om det men jag skulle tro nej, det tror jag inte, säger Hans Johansson, ordförande i Hjälmarens Fiskeförbund.