Könskorrigeringar: Staten skulle kunna spela större roll

2:05 min

Det är långa köer även efter att transpersoner har utretts för att få könskorrigerande behandling. Sjukvårdsminister Gabriel Wikström säger att staten skulle kunna spela en större roll i den könskorrigerande vården.

För varje ny behandling är det nya väntetider.

Specialiserade enheter som jobbar med helheten skulle kunna vara en lösning, säger psykiater Cecilia Dhejne som jobbar på Anova Stockholm som utreder könsidentiteter.

Det är nämligen många fler som söker för att få den här typen av vård nu och vården hinner inte med.

– Vare sig utredningsteamen eller den kroppsliga vården är dimensionerad till den kraftiga ökning av patienter de senaste åren.

Det kan vara 30-50 procents ökning av personer som söker hjälp, säger Cecilia Dhejne.

Vissa mottagningar upplever en ännu större ökning. Astrid Lindgrens barnsjukhus har en ökning på 100 procent varje år just nu.

Det kan vara upp till ett års väntan eller mer för att komma till utredning, men efter det ställs du dessutom i nya köer för till exempel röstbehandling, för att få hormoner och operationer.

Sayna Behdadi i Göteborg fick sin diagnos för 2,5 år sedan när hans utredning var klar och väntar fortfarande på vissa behandlingar.

– Nu har jag väntat i ett år för en operation och så väntar jag på en operation för att ta bort livmoder och äggstockar och där har jag väntat i 9 månader tror jag. Om jag hade fått min operation hade jag känt mig mer hel, säger Sayna Behdadi.

Även i Stockholm är det operationer som kan ta tid säger Cecilia Dhejne som jobbar där.

Hon tror på specialiserade enheter som tänker helhet.

– Det här är högspecialiserad vård. Om man koncentrerar den till några ställen i landet kan man både öka kompetens och effektivitet inom vården, säger Cecilia Dhejne.

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström, (S), säger att det är upp till landstingen att tillsätta resurser men att man bör prioritera gruppen och att en sådan lösning med specialenheter skulle kunna vara bra.

–Jag tror att det är väldigt intressant att titta på det. Vi vet ju att vården behöver koncentreras i högre utsträckning, inte minst för att få bort de långa väntetiderna som finns.

Han säger att när det kommer till könskorrigerande behandling handlar det om att landstingen måste samarbeta i högre utsträckning, men att staten skulle kunna spela en större roll:

– I och med att staten kan ta ett större ansvar för den högspecialiserade vården, säger Gabriel Wikström, (S), sjukvårdsminister.