Hoppas på seriösare flyttbransch

1:47 min

Från och med första augusti går det att få Rut-avdrag på flyttjänster. Branschen hoppas att detta ska gynna seriösa flyttare.

I dag snedvrids konkurrensen av en stor andel oseriösa företag, enligt branschorganisationen Sveriges Möbeltransportörers Förbund. Många har inte ens det yrkestrafiktillstånd som krävs.

Ett av medlemsföretagen är Flyttningsbyrån i Halmstad där Erik Andersson är delägare.

Det finns många firmor som inte vill flytta enligt de regler som finns.

Nästan dagligen hör Erik Andersson från kunder som fått betydligt lägre bud på annat håll.

– När vi är dubbelt så dyra får vi frågan "Är ni seriösa". Då får man förklara att i ett seriöst pris ska det vara avtalsmässiga löner, försäkrade bilar och ansvarsförsäkring.

Flera företag som annonserar om flyttjänster i Halland har inte ens yrkestrafiktillstånd. Ändå kan de företagen få glädje av Rutavdraget eftersom Skatteverket och Trafikverkets register inte samkörs. Nu räcker det att ha utfört en flyttjänst och ha en F-skattsedel.

– Det är väldigt beklämmande att myndigheterna inte kontrollerar bättre. Jag har själv ringt polisen en gång när ett konkurrerande företag lämnade ett väldigt lågt pris. Då lyckades vi få ut polisen och de beslagtog bilen. Men det finns en gräns för hur mycket energi man orkar lägga, säger Erik Andersson.