Anmälda sexbrott på svenska festivaler har ökat stort

1:55 min

P3 Nyheter har kollat på hur många anmälningar av sexuella ofredanden som har kommit in under sommarens festivaler. På 10 av 13 festivaler som vi har kollat på har anmälningarna ökat.

P3 Nyheter har kollat på 13 av de stora svenska festivalerna som varit hittills i år. På nästan alla har anmälningarna om sexuella ofredanden ökat. Förra året var det totalt 10 anmälningar – i år är siffran 111.

Lisen Andreasson Florman är grundare av Nattskiftet som jobbar för att festivalbesökare ska känna sig trygga. Hon är inte förvånad.

Jag visste ju att anmälningarna skulle öka,
det var ingen nyhet för mig tyvärr.
Man måste börja våga ställa krav.

Fler anmälda våldtäkter

Men det är inte bara anmälda sexuella ofredanden som har ökat. Förra året anmäldes fyra våldtäkter på svenska festivaler – i år är siffran 10.

Den kanske mest uppmärksammade ska ha skett i publikhavet under Zara Larssons konsert på Bråvalla.

Men den festival som sticker ut mest när det gäller misstänkta sexualbrott är Putte i Parken i Karlstad. Där kom det in en anmälan om sexuellt ofredande förra året och i år har det kommit in 38 stycken.

"Det är ett samhällsproblem"

Vi såg till att tjejerna vågade anmäla, att vi fanns synliga. Vi gjorde ett bra förebyggande arbete, men det är inte acceptabelt att det är så många anmälningar i det stora hela. Det är inte ett festivalproblem utan det är ju ett samhällsproblem.

Orla Kristoffersson som är chef för lokalpolisområde Karlstad håller med.

Han säger att det kommer in fler anmälningar om sexuella ofredanden överlag och inte bara i samband med festivaler.

– Jag vill nog säga att det överlag har kommit in fler anmälningar eftersom det har uppmärksammats på olika håll, framför allt i massmedia. Så folk har blivit medvetna och upplysta om att göra en anmälan till polisen, säger han.