Dags att kalibrera journalistiska kompasser i USA-valbevakningen

När vi närmar oss kurvan mot upploppet till USA-valet i november kan det vara en idé även för svenska journalister att påminna sig om mediers och journalisters roll i den politiska verklighetsbeskrivningen.
   I en krönika i Washington Post skriver kolumnisten Margaret Sullivan att nyhetsmedier behöver stanna upp och - likt en GPS -  omberäkna kursen innan de kör vidare mot målet.

We should think of what the disembodied voice on a GPS repeats — “recalculating” — when it’s time to make a course correction. How should the media recalculate in the months before Nov. 8, especially given the sharp divisions in the country?frågar sig Margaret Sullivan i en artikel med rubriken: "How journalists can do their crucial job in the next 100 Days"   Hon menar att vi nu måste kalibrera kompasserna och ompröva om journalistiken är på rätt kurs för att hjälpa mediekonsumenterna att navigera rätt. Journalister, skriver Sullivan, måste påminna sig om det grundläggande – att journalistikens viktigaste roll (i den politiska bevakningen) är att ge människor den information de behöver för att kunna lägga sin röst i valurnan.

Sullivan reflekterar kring problematiken att människor inte verkar bry sig om fakta och faktagranskning, och hon tar med i diskussionen att objektivitet anses gammaldags av vissa. Men hon påminner ändå om vikten av oberoende och citerar Tom Rosenstiel, vd för American Press Institute: ”Det journalister inte ska göra är att vara med i något av lagen.” Hon nämner också BuzzFeed-redaktören Ben Smith  som häromdagen påminde sina anställda om att uppföra sig opartiskt i sociala medier med det avslutande tipset: "When in doubt, the ideal journalistic posture is: 👀"

Och hon tycker att journalister borde arbeta hårdare för att förstå vad som bekymrar och angår medborgarna: ”It’s bad news – for everyone – if journalists are out of touch with the people they are supposed to serve”, skriver Sullivan. Och det är sannolikt värt att fundera över även i den svenska, politiska bevakningen.

Läs Margaret Sullivans artikel här