Frankrikes inrikesminister stänger moskéer

1:16 min

Frankrikes inrikesminister Bernard Cazeneuve uppger att han under de senaste månaderna har stängt ett 20-tal moskéer och bönelokaler i landet. Detta eftersom de har predikat vad han kallar "radikal islam".

"Jag har beslutat stänga ett 20-tal moskéer och bönelokaler de senaste månaderna", sa Bernard Cazeneuve, Frankrikes inrikesminister, idag.

Och fler stängningar kommer, lovade han.

Det var som ett svar på kritiken från oppositionen om att regeringen har varit alltför mild i svaret på den senaste tidens terrorattacker, som inrikesministern berättade om åtgärderna mot dem som anses predika det han kallar radikal islam.

Stängningarna har skett de senaste månaderna, sa Cazeneuve, utan att precisera närmare. Regeringen ska ha använt sig av bestämmelserna under undantagstillståndet som råder i Frankrike sedan dagen efter terrorattackerna i Paris i november 2015 som dödade 130 människor. Men även vanlig lag och administrativ reglering har använts.

”De som predikar ska förmedla 'den franska republikens värden’", sa Bernard Cazeneuve.

Inrikesministern berättade också att ett 80-tal utvisningsbeslut har fattats i samband med det här och att fler utreds.

I oktober väntas en mer omfattande reform i Frankrike, med bland annat obligatorisk utbildning för imamer och en öppen finansiering av moskéer och bönelokaler. Ett teologiskt råd ska också utarbeta teologiska motargument mot jihadism.