Polisen: Så vet du att ett inbrott är på gång

2:46 min

Det är bra att ha grannar med skarp blick när du är borta på semester. Boende i Stuvsta har hört av sig till polisen när de iakttagit eventuella förberedelser till brott.

Uppgifter inkom till ledningscentralen om att boende i området de senaste dagarna gjort iakttagelser som kan tyda på att någon rekar för inbrott.

Grannar har funnit en rostig spik uppställd mot en altandörr, en okokt makaron som lagts mellan lock och låda i brevlådan och idag, tisdag, hade en gren lämnats över infarten till en tomt. 

Just makaroner i brevlådan hör inte till det vanliga och är kanske inget som vi ser som ett typiskt tecken på förberedelse inför brott, men inbrottstjuvar brukar ha för vana att placera ut föremål så att de står i vägen för boende.

 – På sådant vis tar de reda på huruvida någon är hemma genom att föremålen flyttas, fortsätter hon.

Veckorna innan anmälningarna om spiken, makaronen och grenen trillade in, hade det skett inbrott i området och då är det alltid bra att vara extra uppmärksam, menar Anna Schelin. 

– Det är däremot svårt att veta om det är så att det rör sig om en tjuv och de som vi faktiskt griper vill ju sällan tala om hur de rekade inför själva inbrottet. 

Anna Schelin tycker inte att man ska vara otrevlig mot okända människor som rör sig i området, det kan ju ha en helt naturlig förklaring. Men fråga kan man alltid göra.

– Det skadar aldrig att oskyldigt höra efter vad en främmande person gör i området, kanske ska denne bara hämta ett barn från kalas eller liknande. Ser du däremot någon som springer ut från ett hus med en ryggsäck på ryggen, ja då är det dags att ringa 112, säger hon.