SOCIALA MEDIER-TIPS

Är du trött på Facebookfluffet? Det finns en app som städar bort det

Är du som jag tillbaka på jobbet igen efter semestern? Blir du också smått irriterad på att alla dina vänner verkar ligga kvar på stranden, i alla fall av ditt Facebookflöde att döma? Eller är du som jag bara allmänt trött på allt irrelevant fluff som gör att det du egentligen, åtminstone på arbetstid, behöver göra på Facebook stjäl för mycket tid och energi?
   Då kanske det är dags att städa flödet. Och om du inte redan visste det, så finns sedan flera år en app för det - FB Purity - och den är nyligen uppdaterad.

Behöver du som jag vara uppkopplad på Facebook på jobbet eftersom dina arbetsuppgifter kräver det? För att du exempelvis modererar företagssidor och deltar i jobbrelaterade diskussionsgrupper? Tycker du samtidigt att det är irriterande att tvingas få ingnuggat i skärmen att så många av dina vänner fortfarande verkar vara så där härligt semesterglada och postar badbilder och vinglas i motljus? Att dessa uppdateringar så retsamt ploppar upp när du sitter på jobbet, eftersom algoritmen vet att du missade dem för att du sov när det hände?
   Eller har du helt enkelt bara ett generellt behov av att städa i Facebookflödet för att få ut det mest relevanta?

Så här: sociala medier ger mig verkligen jättemycket jag har nytta av i såväl privatlivet som yrkeslivet. Men ofta ger mig sociala medier alldeles för mycket. Och tar för mycket tid och energi. Uppskattningsvis går minst hälften av min sociala medier-tid åt till att sortera i flödesbruset för att kunna vaska fram de guldkorn jag ständigt jagar i mitt jobb som journalist – och för den delen som kulturintresserad privatperson med sociala ambitioner. 
    Den plattform jag har mest problem med är Facebook. Kanske för att den är byggd för att bäst passa privatpersoner, eller snarare för annonsörerna som riktar sig till privata konsumenter. Jag upplever hur som helst att Facebooks algoritmer sällan jobbar för mig (snarare tvärt om) och att jag lägger anmärkningsvärt mycket energi och tankeverksamhet på att försöka överlista och runda dem.

Samtidigt är Facebook såklart på många vis fantastiskt, eftersom plattformen har så oslagbart många flitiga användare. Det är liksom inte ett alternativ att i skrivande stund välja bort Facebook som verksam journalist, även om man som jag är väldigt Facebooktrött. Mycket av det jag har hoppats på av sociala medier har Facebook misslyckats med att ge mig. Jag har verkligen saknat att få alla de artikeltips jag trodde att antingen mina vänner skulle dela – eller åtminstone de mediekonton jag valt att följa skulle ge mig. Vilket de förstås tror att de gör. Men algoritmen vill, i mitt fall, annorlunda. Endast vid riktigt stora breaking news-händelser har nyheter brutit igenom mina vänners solnedgångar, badbilder, grillfester och finurliga, virala filmklipp denna sommar. Jag misstänker att Facebook tweakat algoritmen till att premiera synligheten för inte bara filmklipp utan även inlägg av privat karaktär. Eller så är det mitt användande som varit alltför privat och bett algoritmen att visa mer sådant.

Hur som helst, när det var dags att koppla upp sig som jobb-Cecilia efter semestern gjorde jag slag i saken och laddade ner tillägget FB Purity. Jag har stött på det lite då och då, när folk i mina flöden har tipsat eller pratat om det men tänkt att näh, det är säkert något skumt. Tillägget har dock funnits länge, och dess skapare har till och med blivit utslängd från Facebook. Vilket mitt trotsiga jag väljer att se som ett gott betyg, och kanske säger något om hur väl tjänsten funkar. Och så kom ytterligare en ny uppdatering nu i juli och jag tänkte: yolo – jag har redan gett bort min data till Facebook, Google, NSA och allehanda annonspartners via cookies så varför inte prova? Och efter installationen känns ett besök på Facebook lite som att kliva in en hårt homestylad visningslägenhet - rent, luftigt och med den för mig viktigaste informationen tydligt i blickfånget. Filterbubblan rymmer plötsligt lite mer.

FB Purity, där FB är en förkortning för fluff busting, är ett tillägg som funkar för flera olika webbläsare och hjälper den fluffstressade Facebookanvändaren att rensa bort en hel massa oönskad information – så som spelinbjudningar, irrelevanta poster, annonser och sponsrade inlägg. Dessutom – och det var nog här jag blev övertygad – går det att äntligen på riktigt styra om flödet så att man ser allt det senaste publicerade kronologiskt. En upplevelse jag inte kan minnas att jag haft sen Facebooks begynnelse.

För den som använder Facebook i tjänsten, och emellanåt ska visa saker för sina kollegor i inloggat läge finns också flera fördelaktiga checkboxar, så att du exempelvis kan dölja privat information som riskerar att dyka upp under din dragning, så som pop-up-fönster, nyheter om vad dina vänner gör och gillar just nu, tidigare sökresultat, chattmeddelanden och så vidare. Det är lätt att klicka i och ur vad man vill ska synas, så det går att ändra efter behov.

Hur säkert är det då att installera tillägget? Tja, det kan såklart alltid finnas risker med browsertillägg eller med att koppla ihop sitt Facebookkonto med andra tjänster, och sånt gör vi ju rätt ofta. Så naturligtvis installerar man det på egen risk, som det heter. Jag har sökt men inte hittat någon annan kritik mot FB Purity annat än den från Facebook själva, och kör man nedladdningssajtens URL genom några kända säkerhetskontroller så bedöms den som säker.

En uppenbar nackdel för alla med städbehov är att FB Purity bara funkar när du Facebookar i webbläsare. I mobilappen ser det fortfarande ut som vanligt. Vilket i och för sig är en bra uppdelning för mig. För när jag kollar Facebook i mobilen är jag oftast out of the office och därmed oftare privat. Så förhoppningsvis får jag det bästa av två världar när jag växlar mellan enheterna. Och mina vänners privata bilder kollar jag gärna in på exempelvis Instagram, där man mycket lättare kan växla mellan sitt privata konto och sitt jobbrelaterade.

Har du testat FB Purity? Har du något att tillägga om webbapplikationen? Skriv då gärna i kommentarsfältet!