Sommarjobb på Barnombudsmannen utmanar unga

1:33 min

Bättre belysning på gångvägar och ett event för att stötta tjejer. Det är några av idéerna som sommarjobbande ungdomar just nu filar på hos Barnombudsmannen i Uppsala.

Under tre veckor arbetar ungdomarna med att ta fram förslag som ska förbättra tillvaron för unga Uppsalabor.

– Huvudtanken är att få ungdomar att höras och synas mer i Uppsala, och att påverka makthavare. Själv är jag med i en grupp som i höst vill arrangera ett event för tjejer. Tjejer ska stötta tjejer och vi har märkt att det är ett problem, bland annat i Uppsala. Det handlar om att tjejer utsätts för bland annat nättmobbing och kränkningar, säger Lisa Weyhenmeyer, sommarjobbare på Barnombudsmannen i Uppsala.

Det här är tredje sommaren som Barnombudsmannen i Uppsala anställer ungdomar under sommaren. I år handlar det om ett femtontal personer som precis gått ut nian.

– De tidigare förslagen har hittills inte realiserats i särskilt hög grad, men det viktiga är att det blir ett fokus på barn- och ungdomsfrågor, och att ungdomarna får en bra insikt i hur påverkansarbete går till, säger Karin Melin, tjänsteman på Barnombudsmannen.

Ungdomarna är indelade i olika grupper och arbetar då med särskilda projekt som de själva kommit på. Förutom eventet för tjejer handlar det i år om att det borde installeras offentliga mensskyddsautomater, och att Uppsala Konsert och Kongress bör arrangera fler event för barn och unga.

Love Sundström är med i en grupp som arbetar på att få bättre gatubelysning i Flogsta.

– Vi jobbar i ett område med väldigt många skolor, så det har med säkerhet och trygghet att göra, säger han.