Kraftiga reaktioner mot abortmotståndare i Borlänge

2:52 min

Banderoller med uppförstorade bilder på aborterade foster och en lastbil med samma motiv syntes under onsdagen i centrala Borlänge. Det är organisationen Människorätt för ofödda, MRO, som står bakom anti-abortdemonstrationen. Osmakligt och kränkande, tycker Emilia Persson från RFSU.

Organisationen Människorätt för ofödda demonstrerade i centrala Borlänge under onsdagen. Många kom dit för att motdemonstrera och stå upp för kvinnans rätt till abort.

– Jag blev arg, upprörd och förvånad. Det är 2016 i Sverige och folk borde ha kunnat komma till den insikten att man måste få göra abort om man vill, säger Cecilia Hedberg som var där.

Mats Selander är ordförande för organisationen Människorätt för ofödda och stod på Sveatorget tillsammans med andra från organisationen. Där höll de upp stora planscher som visade bilder på aborterade foster. 

Och det finns ett syfte med att just visa bilder, och inte bara prata, enligt Mats Selander.

– Det är ju för att bildens makt är väldigt stor. Särskilt i en fråga som har blivit en icke-fråga eller där man på något vis inte längre lyssnar till argument. Och genom de här bilderna så frontalkrockar vi med den här kompakta abortliberalismen och det är det som krävs för att få en förändring på sikt, säger han.

Ett 50-tal motdemonstranter fanns på plats och stundtals blev det hetsiga diskussioner mellan Mats Selander och motdemonstranterna. Nätverket We are Dalarna, där Elina Emanuelsson är aktiv, samlade många för att stå upp för den fria aborträtten

– Jag tycker det är hemskt att behöva ha den här diskussionen, och speciellt att män står och pratar om kvinnans kropp och rättigheten till sin kropp. Det var en kvinna som frågade om sterilisering av män, och det tyckte han var ett intrång på mäns kropp. Då förstår inte jag riktigt hans retorik, säger Elina Emanuelsson.

Och hon får medhåll av Emilia Persson från RFSU Dalarna.

– Jag tycker att det är riktigt osmakligt och kränkande. Det här är ingenting annat än renodlat kvinnohat från gubbar som vill bestämma över kvinnors kroppar. Det är jätteviktigt att alltid utgå från att kvinnor alltid har rätt att bestämma över sina egna kroppar och sin egen hälsa. Det är en mänsklig rättighet, säger Emilia Persson som är aktiv inom RFSU och som har varit med i en aborträttsgrupp.