Kulturen blomstrar i Pajala trots krisande ekonomi

3:29 min

Ett av statens kulturpolitiska mål är att kultur ska vara tillgänglig för alla oavsett vem man är och var man bor. Så ser inte verkligheten ut. Möjligheterna att få ta del av kultur beror bland annat på var i landet du bor.

Pajala är en kommun långt från de stora städerna. Den ligger i den nordligaste delen av landet, vid Torne älv som delar Sverige och Finland. Trots det långa avståndet till de större städerna så är det ett område som är känt för sitt rika kulturliv och många kulturutövare. Rebecka Digervall är en av dem som väljer att bo kvar i Pajala.

Kulturen ger en slags värme och enighet mellan oss.

– Tänker man på Pajala, och jag vet att många gör det, så tänker man att det är en håla. Att det inte finns något för ungdomar, att det är dött. Men kulturen ger en slags värme och enighet mellan oss och den gör att vi känner att vi har något alldeles speciellt här.

Rebecka Digervall har alltid vetat att det är musik hon vill göra. I tidig ålder startat hon och en kompis popbandet "The Magnettes" som nu har varit på turné i USA och i Sverige. Trots framgångarna så vill hon bo kvar i Pajala. På sidan av musiken vikarierar hon som musiklärare på Kulturskolan som har en speciell plats i hennes hjärta.

– Jag och Sanna, min kompis som jag spelar mycket med, har vuxit upp på Kulturskolan. Vi spenderade så mycket tid här. Varje rast sprang vi hit även fast det bara var fem minuter, bara för att spela, säger Rebecka Digervall.

Trots en glesbefolkad kommun så är många engagerade inom musik, konst och teater. Men den krisande ekonomin lämnar spår. Senaste gången stod det mellan att flytta årskurs 6-9 i två byaskolor eller att ta bort föreningsstöd och lägga ner den populära Kulturskolan. Det gjorde Pajalaborna oroliga. Det ordnades en manifestation och det skrevs långa inlägg på sociala medier om Kulturskolans betydelse.

Kultur- och utbildningsnämndens ordförande Evgeny Krakov förstår att folk blev upprörda. Han anser själv att ortens kulturskola spelar en stor roll. Den gör kultur tillgänglig för alla och han är glad över att den räddades.

– Jag tycker att det är en oerhört viktig del av vår verksamhet. Men också en viktig del för att skapa livskvalitet. Det ska finnas något mer här än bara arbete. Nu är vi ju fattig i den bemärkelsen att vi har ont om pengar men skulle vi ta bort all kultur så tycker jag att det är ett riktigt fattigdomstecken, säger han.

Det är ofta förunnat de stora städerna att ha råd med en mer ambitiös kulturskola.

Musikern och kompositören Erling Fredriksson bor i byn Tärendö utanför Pajala. Han är kulturarbetare och har samtidigt sina barn i årskurserna som nu ska flyttas till centralorten. Han tycker att det handlar om prioriteringar trots kommunens åtstramade ekonomi.

– Jag tror att Kulturskolan är helt avgörande i det första steget för alla barn för att dom ska bli intresserade av musik. Det är ofta förunnat de stora städerna att ha råd med en mer ambitiös kulturskola. Men det handlar om prioriteringar i Pajala kommun.