Här är finalisterna 2016

Nu är det klart vilka åtta bidrag som tävlar i riksfinalen av P4:s musiktävling Svensktoppen nästa. Finalen hålls söndag 28 augusti 2016 kl. 14.03-16.00 under Linköpings stadsfest och sänds direkt i P4. Redan nu går det att rösta på de åtta finalisterna.

Följande tävlar i riksfinalen av Svensktoppen nästa 2016:

Klicka på låtnamnet för att höra låten och läsa mer om varje artist.

Ungt startfält i år

Finalen av Svensktoppen nästa 2016 avgörs dels av publikens röster via sms, dels av den jury som är på plats och röstar under direktsändningen. Röster och jurypoäng omvandlas i nya poäng utifrån inbördes placering och vägs samman till ett gemensamt resultat. Publiken och juryn har lika många omvandlade poäng att fördela.
– Det fanns många starka låtar i år bland de 25 lokala vinnarna. De åtta vi i juryn slutligen valde ut tror vi extra mycket på. Startfältet är ungt i år och presenterar en mix av ny bra musik från landets artister och låtskrivare, säger projektledaren Maths Broborg som också är juryns ordförande.

Juryn som valde ut finalisterna var: Kerstin Behrendtz (Sveriges Radio), Rita Jernquist (Sveriges Radio), Carolina Norén (Sveriges Radio), Christer Björkman (SVT) och ordförande Maths Broborg (Sveriges Radio och är juryns ordförande).

Finalen i Svensktoppen sänds från Kungsträdgården under Linköpings stadsfest söndag 28 augusti kl. 14.03-16.00. Finalen leds av P4:s Carolina Norén och Henrik Olsson.

Så funkar röstningen

Om du vill sms-rösta i Svensktoppen nästa är kostnaden 3 kr/röst + eventuell trafikavgift. Du kan rösta max 10 ggr per abonnemang/röstningsomgång. Det antal röster du bidrar med registreras i röstningssystemet under förutsättning att du angett rätt röstningsnummer och -prefix när du röstade.
För att få ett svarsmeddelande som bekräftar att din röst registrerats behöver ditt telefonnummer vara kopplat till en betaltjänst som t ex WyWallet som hanterar kostnaden för svarsmeddelandet. Din röst räknas även om du inte får något svarsmeddelande.

Röstningen inleds söndagen den 7 augusti och pågår fram till - och en bit in i - finalen den 28 augusti.

Slutlig röstningsomgång under riksfinalen

En slutlig avgörande röstningsomgång för publiken tillkommer när de åtta finalbidragen framförts live, när publik- och juryrösterna räknats samman och omvandlats i poäng, och de omvandlade poängen vägts samman till ett gemensamt resultat. De två finalbidrag som fått flest sammanvägda poäng av jury och publik går vidare till en slutlig omgång. Under den slutliga omgången röstar enbart publiken och avgör vilken vinnaren av Svensktoppen nästa blir.

Inför den slutliga röstningsomgången och slutduellen under finalen nollställs den tidigare rösträkningen och en ny röstningsmöjlighet via sms tillkommer. Även i den slutliga röstningsomgången finns möjligheten att rösta via sms och max 10 gånger/abonnemang. Varje röst kostar 3 kronor plus eventuella trafikavgifter. De två finalbidrag som går vidare till den slutliga avgörande röstningsomgången behåller sina tidigare röstningsnummer.