Pingstkyrkan lockar nyanlända kristna

4:36 min

Asefaw Woldeslassie förföljdes för sin kristna tro och flydde till Sverige. Nu är han en av många nyanlända kristna som samlas i pingstkyrkan i Karlshamn. 

När Asefaw Woldeslassie hamnade på asylboendet Lindemohemmet i Asarum tyngdes han av erfarenheterna från de många åren på flykt. Han sökte ett sammahang i det nya landet. Efter en tid på boendet fick han höra om en kyrka dit många av de kristna gick. 

– Jag sa direkt: visa mig den, säger han. 

Asefaw Woldeslassie kommer från en kristen familj i Eritrea. Hans hemland räknas som ett av världens värsta länder att vara kristen i. Kristina förföljs av regeringen och det uppskattas att drygt 2000 kristna sitter i fängelse på grund av sin tro.  

Greps och fängslades
Asefaw tillbringade över tio år i den eritreanska armén och deltog i konflikter med både Sudan och Etiopien. När han en morgon ertappades med att be i en skogsdunge, kastades han i militärfängelse. 

– Det är förbjudet att manifestera sin kristendom och läsa bibeln i Eritrea, säger han. 

Men Asefaw rymde från fängelset och påbörjade sin långa flykt till Sverige, via Etiopien.

"När jag kom hit behandlade de mig som en bror och familjemedlem"

Kyrkan samlar nyanlända kristna
Pingstkyrkan i Karlshamn har blivit en samlingspunkt för nyanlända kristna i området. Många kommer från Lindemohemmet, som ligger på promenadavstånd från kyrkan, men gudstjänsterna besöks också av exempelvis utsatta EU-medborgare från Östeuropa.

Stanley Karlman är pastor i pingstförsamlingen i Karlshamn. Enligt honom har församlingen vuxit betydligt under våren. 

– Att det är fler på gudstjänsterna märker vi absolut. Det är mer liv och fler barn. Det tycker jag och de flesta om, säger han. 

Tolkar gudstjänsterna
Församlingens gudstjänster tolkas numera till flera språk så att alla ska kunna förstå. På en bioduk längst fram i kyrksalen projiceras predikningar och psalmtexter på framför allt engelska, men också andra språk när det finns möjlighet. 

– Vi har ett tolkteam som har ställt upp, så vi som håller i gudstjänsten får informera tolkarna i förväg vad predikan ska handla om, säger Stanley Karlman. 

Nationell trend
Att många kristna nyanlända söker sig till pingstkyrkan märks i hela landet. Det menar Madeleine Hansson, direktör för Riksförbundet Pingst. 

– Förra året ökade det totala antalet medlemmar i våra församlingar, och det är framför allt migrantförsamlingar som står för ökningen, säger hon. 

Madeleine Hansson tror att pingstkyrkans "spontana" uttryck lockar kristna från andra länder. Hon tror att andra samfund har att lära sig från dem. 

– Det tror jag. Vi är duktiga på olika saker men det här ser jag som vår styrka, säger hon. 

Alla inte lika förtjusta
Berno Runsten har varit med i församlingen sedan 1979. Han tycker att kyrkan har förändrats en hel del det senaste året. 

– Det är en helt annat atmosfär sedan de kom. De dansar och sjunger, det går inte att stå still när man tittar på dem, säger han. 

"Det blir liv och rörelse i församlingen"

"Här sitter man ner i kyrkan"
Men alla församlingsmedlemmar är inte lika förtjusta, berättar Berno Runsten. 

– För den äldre generationen kan det vara lite främmande, de är inte vana vid det här, säger han. 

Och att det då och då uppstår kulturkrockar i kyrkorummet kan Asefaw Woldeslassie intyga. 

– I mitt land brukade jag dansa och hoppa under gudstjänsterna. Men här sitter man ner. Det är annorlunda, det får man ha respekt för, säger han.