Borgmästare dömd till fängelse för mutbrott i Ryssland

2:05 min

En borgmästare i Ryssland med koppling till oppositionen mot president Putin har dömts till ett långvarigt fängelsestraff för påstådda mutbrott. Borgmästaren är bara en i en lång rad den senaste tiden av högt uppsatta personer som gripits eller dömts i olika påstådda korruptionshärvor.

Domaren hade bråttom när han läste upp domen mot Jevgenij Urlasjov, tidigare borgmästare i Jaroslavl, en stad av Göteborgs storlek. Han dömdes till 12,5 års fängelse som ska avtjänas på en anstalt med högsta säkerhetsklass. Urlasjov försågs sedan med handbojor och fördes under visst tumult ut ur rättsalen.

2012 valdes han till borgmästare i Jaroslavl, han vann närmast en jordskredsseger över kandidaten från president Putins parti. Men det hann bara gå ett år innan han greps av polisen som anklagade honom för att ha tagit emot mutor på sammanlagt motsvarande 3,5 miljoner kronor.

Urlasjov har förnekat anklagelserna och kommer att överklaga domen.
Tidigare i somras greps guvernören i Kirovlänet, Nikitia Belych, också han anklagades för mutbrott och även han hade en bakgrund i oppositionen, han var tidigare ledare för Rysslands högerliberala parti. Mot honom pågår fortfarande förundersökningen.

Det kan vara lätt att dra slutsatsen att polisen inriktar sig på vad som finns kvar av oppositionen, men de senaste åren har 15 borgmästare och några guvernörer gripits eller dömts för korruptionsbrott och de flesta har hört till president Putins eget parti.

Kampanjen verkar närmast ha intensifierats. Förra veckan anklagades högsta tullchefen i Ryssland för inblandning i en gigantisk smugglingsaffär, han ligger nu på sjukhus i väntan på rättsutredningen. För några dagar sedan greps också vicechefen för kriminalpolisen i Moskva, också han för tagande av mutor.

Samtidigt verkar president Putin försöka öka kontrollen över statsapparaten. Förra veckan roterade han och nyutnämnde folk på en rad höga poster i regionerna; många av dem har haft en bakgrund i säkerhetsapparaten. Den nya guvernören i Kaliningrad vid Östersjökusten har till exempel tidigare ingått i Putins livvaktsstyrka.