Hammarskjöld-dokument granskas av FN

7:00 min

Dokument som stöder teorin att FN:s svenske generalsekreterare mördades i en komplott har hittats i Sydafrika. Nu ska handingarnas äkthet granskas, uppger källor för tidningen Foreign policy.

Dag Hammarskjöld omkom i samband med en flygkrasch i Zambia (dåvarande Nordrhodesia) 1961. Men vad som egentligen hände i samband med FN:s svenske generalsekreterares död har varit föremål för utredningar, spekulationer och konspirationsteorier sedan dess.

För 18 år sedan offentliggjordes kopior av dokument som pekade mot att en paramilitär grupp i Sydafrika under den dåvarande apartheidregimen kan ha planerat dådet med stöd av USA:s underrättelsetjänst CIA, den brittiska säkerhetstjänsten och ett belgiskt gruvbolag. CIA har förnekat inblandning i händelsen.

Dokumenten var dock kopior och äktheten har inte kunnat fastställas. Men sedan FN-chefen Ban Ki-Moon tillsatt en expertpanel för att undersöka bevismaterial kring orsaken till flygkraschen har originalen hittats i Sydafrika, skriver Aftonbladet med hänvisning till tidningen Foreign policy.

Källor till tidningen uppger att Ban Ki-Moon ska tillsätta en utredning för att klargöra sanningshalten i dokumenten, och undersöka om de kan vara förfalskade.

– Man får ta de här dokumenten med en stor nypa salt. Det man sett hittills är bara dåliga kopior. Men det är klart det är spännande. Skulle det vara äkta original så är det förstås gigantiskt, säger Karin Hållsten, reporter på Ekot och producent av radiodokumentären Dag Hammarskjöld och dödskraschen.

En utredning genomförd av Nordrhodesia kom fram till att flygkraschen, i vilken totalt 16 personer omkom, orsakades av ett misstag från pilotens sida. En senare FN-utredning gav däremot inget tydligt svar på vad som inträffat.