De döda spädbarnen

Socialtjänsten startar internutredning efter dödsfallen

1:56 min

Snart två veckor har gått sedan två tvillingar i spädbarnsåldern hittades döda i sitt hem på Höglandet.

Föräldrarna misstänks fortfarande på sannolika skäl för att ha vållat barnens död och polisutredningen pågår.

Nu har också socialtjänsten i familjens hemkommun startat en internutredning om sitt agerande före dödsfallen.

– Vi har startat en intern utredning om hur vi har agerat i det här ärendet. Och då tittar vi ju på alla faktorer som kan vara av betydelse i fallet.

P4 Jönköping har läst åtskilliga handlingar och domar och pratat med såväl myndighets- som privatpersoner med insyn och fram träder bilden av att socialen haft mångårig kontakt och rimligen känt till förhållandena i familjen.

Två av kvinnans tidigare barn är sedan tidigare omhändertagna och sjukvården gjorde i våras flera så kallade orosanmälningar medan de nu döda barnen efter födseln vårdades vid Länssjukhuset Ryhov.

Förra sommaren slog också grannar och parets dåvarande hyresvärd larm om miserabla förhållanden för både människor och hundar i parets bostad.

– Jag hade kontakter med sociala myndigheter och även med Länsstyrelsens djurskydd och med kommunens miljö- och hälsoskyddsförvaltning, säger den tidigare hyresvärden till föräldrarna.

Trots att djurskyddet tvingade paret att sälja 7 av 10 hundar i lägenheten fortsatte de sanitära problemen och på senhösten kände sig hyresvärden tvingad att vräka paret.

Eftersom kvinnan då var gravid lät han dem bo kvar i lägenheten fram till december då de skaffat den villa där tvillingarna senare hittades döda. Han är i dag mycket kritisk till socialtjänstens hantering.

– Eftersom sociala myndigheter var informerade och vi hade informerat och då kan vi ju bara tro att det blir en uppföljning på detta när det kommer nya barn till världen och tar det ansvar man kan förvänta sig att de ska ta. Självklart är det ju ingen miljö ett nyfött barn, eller något barn alls ska växa upp i.