Bank of England sänker styrräntan

1:15 min

Den brittiska centralbanken Bank of England sänkte i dag styrräntan för första gången på sju år till 0,25 procent, i linje med analytikernas förväntningar.

Ekonomiekots reporter Sören Granath kommenterar sänkningen. Studioreporter Maria Rymell.

Var det en väntad räntesänkning?

– I stort sett alla analytiker som följer den här frågan hade räknat med en sänkning i dag. Även Bank of England har signalerat att det var på gång; det här är en reaktion Brexit och att Storbritannien lämnar EU såsmånmingom. Banken skriver också ner tillväxtprognosen rejält, både på kort sikt och på lång sikt för Storbritannien. Så det här var helt väntat.

Vad får det för effekter för den engelska ekonomin och industrin?

– Tanken är att det ska bli billigare att få lån. Det här är pengar som ska sippra ut till hushållen och till företagen och deras investeringar. Både den sänkta räntan och utökningen av tillgångsköp, det vill säga att man köper statsobligationer för att få ut i samhällsekonomin.

– En reaktion på Londonbörsen är att den gått upp mycket kraftigt, med 1, 4 procent alldeles nyss.

Landets nye finansminister Philip Hammond har också välkomnat det nya beskedet.

Samtidigt konstaterar centralbankens företrädare att det kan bli aktuellt med ytterligare sänkningar före årsskiftet, till närmare noll procent, rapporterar Reuters.

För att stimulera ekonomin kommer Bank of England även att öka sina obligationsköp till 435 miljarder pund, motsvarande 4 900 miljarder kronor, från den tidigare nivån på 375 miljarder pund.

Åtgärderna kommer efter det att den brittiska industrin och byggsektorn har bromsat in kraftigt sedan britterna röstade för att ett utträde ur EU och pundet har fallit.

Enligt den inflationsrapport som Bank of England släppte i samband med dagens räntebesked konstateras att Storbritannien troligtvis endast kommer att se en liten tillväxt i landets bruttonationalprodukt under andra halvåret. Prognosen säger dock inget om någon lågkonjunktur, enligt Reuters.

De brittiska räntorna föll till rekordlåga nivåer efter räntebeskedet, till exempel noterade tioårsräntan 0,646 som lägst att jämföra med drygt 0,80 procent före beskedet. FTSE 100 steg närmare 100 punkter efter räntebeskedet.