Skåne

Priset på katten gör att många inte förstår värdet

4:40 min

Inför sommaren vill många ha en kattunge att mysa med i sommarstugan. Men alla tänker inte på det långvariga ansvaret som kommer med katten och när semestern tar slut väljer många väljer att lämna kvar katten.

När sommaren tar slut blir många katter hemlösa. I takt med att katterna parar sig med både vilda och tama katter så finns det dag en uppsjö av hemlösa katter som behöver vård och nya hem. 

My Thulin har varit stödhem åt hemlösa katter i åtta år. Hon tar hand om katterna i väntan på att dem ska få komma till ett nytt hem. Hemma hos henne finns just nu sex katter, två är hennes egna långhåriga fluffiga ragdolls. Sedan finns där fyra små kattungar som just nu väntar på att få komma till nya hem.

– Sommarkatter är tyvärr ett jättestort problem, man väljer att lämna katterna vind för våg, säger hon.

My har precis kommit hem från jobbet när jag kommer dit. Katterna har ett eget rum som de får vara inne i under tiden My jobbar så att de inte ska skada sig eller förstöra något. Det är inte svårt att förstå att My är rädd för att katterna ska ha sönder något eller smutsa ner lägenheten som helt är inrett i vitt och rosa.

– Efter gymnasiet när jag flyttade hemifrån så tyckte jag att jag hade både tid och rum för att bli stödhem. Jag har haft ungefär hundra katter här sedan dess. 


För att få bli stödhem krävs det att man har en viss förkunskap om djurskötsel. Organisationen kommer hem till personen för att se hur han eller hon bor och sen får man svara på lite frågor om vilken typ av katt man kan tänka sig att ta hem.

– Det finns ju både vilda och tama katter som behöver stöd och i vissa miljöer passar inte allt för vilda katter in, men jag har haft både tama och vilda, säger My.

En annan person som också kommer i kontakt med många hemlösa katter är My Svensson som är ordförande för föreningen hemlösa katter i Helsingborg.

– Vi har tillstånd från länsstyrelsen att omhänderta 150 katter per år, tyvärr kan vi inte hjälpa alla som hör av sig till oss ibland måste vi säga nej, säger hon.

Organisationen är helt ideell och beroende av gåvor och hjälp från medlemmar och ibland måste de ha intagningsstopp för att behovet är så stort.

– Vi måste ju ha stödhem och jourhem åt alla vi tar in, säger hon.

My Svensson betonar att det är viktigt att hitta rätt hem för rätt katt. De katter som har varit hemlösa en längre period kräver mer tid och tålamod.

– Det finns ingen kastreringslag i Sverige idag. Folk skaffar katt lätt som en plätt och sen låter man de gå okastrerade och det resulterar i massa kattungar som blir hemlösa. Det är en av anledningarna till att det finns så många hemlösa katter som behöver hjälp.

Leif Felton är veterinär på länsstyrelsen och han tycker också att folk skaffar katt för lättvindigt idag.

– Man ska komma ihåg vilket ansvar det är när man skaffar katt. En kattunge kan du köpa för 50 kronor, det har de flesta familjer råd med, men kostnaderna stannar ju inte där. 

Leif Felton tycker att kattens värde borde höjas. Om man ökar inköpspriset för en katt skulle kanske fler avstå och då hamnar man inte i en situation där folk släpper ut sina katter vind för våg.