Kriminella skapar småföretag för att dränera dem

1:58 min

Enligt Ekobrottsmyndighetens uppskattning används sju av hundra nystartade företag i kriminellt syfte. Det rapporterar P1-programmet I lagens namn i dag.

– Här har vi grupperingar som nyttjar systemet och skapar många småföretag för att dränera det så mycket som möjligt och då blir det stora summor, säger Patrik Lillqvist på Ekobrottsmyndighetens underrättelsetjänst.

Vad är det som gör att man kan fortsätta med det?

– Vi saknar ett administrativt system som förhindrar att samma personer sätts i bolag efter bolag efter bolag. Det finns inga varningsklockor som ringer, säger han.

Förra året gick 7 000 svenska bolag i konkurs. Drygt 1 000 av konkursförhandlingarna fick ställas in på grund av bristande delgivning.

När man inte får tag på de verkliga företrädarna är det svårt att klara upp brottet. Att tömma bolagen på tillgångar är en enkel och ganska riskfri kriminalitet, säger Patrik Lillqvist:

– Tyvärr så är det så. De här personerna går under radarn. Här har de hittat ett framgångsrikt koncept.

"I lagens namn" har granskat en person som med två identiteter har ägt och varit involverad i minst 30 företag under det senaste decenniet. Samtliga har gått i konkurs med stora skulder och sammanlagt 29 miljoner kronor försvunnit.

– Det som är krångligt att utreda försöker man skriva av. Ibland känner man som förvaltare att det är tämligen meningslöst att göra anmälningar, säger Hans Ödén som är förvaltare på Ackordscentralen.