Skånepolisen bortprioriterar människohandel

0:39 min

Polisen i Skåne prioriterar bort människohandel med barn. Fall efter fall läggs ner, och inga åtal väcks, uppger socialtjänsten i Malmö.

– Malmö blir på sätt och vis en arena där man i det närmaste riskfritt kan sälja både barn och vuxna utan att riskera några repressalier, säger Lisa Green, samordnare mot människohandel i Socialtjänsten i Malmö stad.

Lisa Green har arbetat med människohandel sedan 2010. Hon har arbetat med ett hundratal fall, däribland cirka 40 barn, men inget har lett till åtal utan ärendena läggs ner.

I många fall misstänks barn och vuxna ha utnyttjats för sexuella ändamål.

Många av de utsatta men inte alla är flyktingar. I flera fall misstänks barn ha blivit inlåsta i lägenheter och blivit sexslavar.

– Det är en väldig utsatthet för brottsoffren som varken får hjälp ur sina situationer och men som inte heller får upprättelse, säger Green.

Till Ekot säger pressansvariga på polisen i Skåne att det ansvariga cheferna är på semester och inte kan kommentera.

Till tidningen Sydsvenskan säger polisen att det människohandel är mycket svårt och resurskrävande att utreda och att polisen måste prioritera grova brott, som kan väntas gå till åtal.

Rikspolischefen Dan Eliasson meddelat polisen i Skåne att resurserna ändå måste prioriteras om. Detta har dock inte hänt, enligt Lisa Green.

– Jag känner mig väldigt uppgiven och besviken över att man inte sätter barns rättigheter i första hand. Det är en besvikelse för både oss och dem vi möter att systemet inte fungerar som det ska.