Japan kräver att Kina lämnar område kring öar

1:42 min

Spänningen mellan Kina och Japan steg i dag när kinesiska kustbevakningsfartyg eskorterade ett stort antal fiskebåtar till vattnen runt några öar som båda länderna gör anspråk på. 

Japanska myndigheter kräver att de kinesiska fartygen lämnar området. 

Det är ingalunda första gången som kinesiska fartyg är nära vattnen kring öarna som japanerna kallar för Senkaku och Kina för Diaoyu. Men det är ovanligt att så många kinesiska båtar kommer dit samtidigt.

Det ska ha rört sig om sex kustbevakningsfartyg, varav tre bestyckade, och 230 fiskebåtar enligt japanska utrikesdepartementet. Japan har i dag kallat till sig kinesiska diplomater och krävt att Kina lämnar området.

Japan menar att Kinas agerande med antalet båtar och det faktum att några var bestyckade, är en eskalering av konflikten i Östkinesiska havet. Även igår protesterade Japan mot att två kinesiska kustbevakningsfartyg varit nära öarna.

Kina har kommenterat dagens händelse med att öarna är en del av landet naturliga territorium och att landet har citat "oomtvistlig suveränitet" över dem och vattnen runt omkring.

I sommar har dispyterna mellan Kina och dess grannländer varit många. För en månad sedan dömde skiljedomstolen i Haag till Filippinernas fördel i en konflikt om några öar i Sydkinesiska sjön som de bägge gör anspråk på.

Kina har hela tiden sagt att man inte bryr sig om domslutet. Japan har varit bland de länder som uppmanat Kina att ändra sig och följa internationell rätt.

Kina kritiserade i går Japans nye försvarsminister Tomomi Inada för hennes uttalanden om japanska styrkors agerande under andra världskriget. Minnena från den tiden präglar fortfarande relationerna mellan länderna.