Li Fen trotsade värken och vann

2:36 min

Li Fen trotsade ryggont och magvärk och vann sin OS-debut i bordtennis efter en rysare i sju set mot slovakiskan Barbora Balazova.
OS-debutanterna Li Fen och Matilda Ekholm är därmed klara för tredje omgången i damsingel i Rio.

Men det satt långt inne. För Li Fen, den 39-åriga ex-kinesiskan som gav Sverige EM-guld i singel 2013, fick slita för att hålla nerverna i styr och Balazova på avstånd.

– Det är svårt att börja en turnering, men efter två set så kändes det bara bra. Det var bara att spela koncentrerat, säger Fen till Radiosporten.

Li Fen, 43:a på världsrankingen, vann med 11-8, 6-11, 7-11, 11-8, 9-11, 12-10, 11-7 och hade en matchboll emot sig i sjätte set.

– Hon tar fram en helt ny serve när hon har matchboll emot sig och vinner den bollen direkt för att hon blir överraskad. Det tyder ju på en väldig klass – trots att hon är nervös, säger damkaptenen Thomas von Scheele.

I nästa omgång väntar världsfemman Li Xiaoxia, KIna, för Li Fen.

Tung förlust för Gerell

Pär Gerell åkte ut direkt för andra olympiska spelet i rad. Framburen av en synnerligen ljudlig publik vann den 20-årige Rio-sonen Hugo Calderano med 4-1 i set.

Gerell hade setbollar i första, fjärde och femte set, men vann bara det fjärde.

– Det var jämnt i nästan alla set. Men han vann med fyra så han var bättre än mig, summerar Gerell till Radiosporten.

Däremot föll Matilda Ekholm i sin match i tredje omgången, natten mot måndag. Svenskan föll mot Jeon Ji-Hee från Sydkorea med 1-4 i set.