Li Fen trotsade värken och vann

Li Fen trotsade ryggont och magvärk och vann sin OS-debut i bordtennis efter en rysare i sju set mot slovakiskan Barbora Balazova.
Däremot föll Pär Gerell och Matilda Ekholm.

Li Fen trotsade ryggont och magvärk och vann sin OS-debut i bordtennis efter en rysare i sju set mot slovakiskan Barbora Balazova.

Men det satt långt inne. För Li Fen, den 39-åriga ex-kinesiskan som gav Sverige EM-guld i singel 2013, fick slita för att hålla nerverna i styr och Balazova på avstånd.
-Hon har jättebra forehand, bra kvalitet. Jag bytte taktik i sjunde set och det fungerade jättebra, jag spelade bara på hennes backhand, säger Li Fen.

Li Fen, 43:a på världsrankingen, vann med 11-8, 6-11, 7-11, 11-8, 9-11, 12-10, 11-7 och hade en matchboll emot sig i sjätte set.
-Då tog hon fram en helt ny serve och vann direkt. Det tyder på klass, säger damkaptenen Thomas von Scheele.
-Är man nervös kan det bli en sådan här match. Jag tycker en sådan här vinst är värd mer än när det bara flyter på.

Smärta på smärta

Li Fen tog sig åt magen av smärta efter vinsten.
-Jag har tagit voltaren, kanske är det det. Jag har ont i ryggen, jag fick det efter vårt läger före OS. Då tränade vi hårt, säger hon.

I nästa omgång väntar världsfemman Li Xiaoxia, Kina, för Li Fen.
-Jag ska bara gå ut och spela, säger hon.
-Jag är mycket glad för den här segern.

Tung förlust

Däremot föll Matilda Ekholm i sin match i tredje omgången, natten mot måndag. Svenskan föll mot Jeon Ji-Hee från Sydkorea med 1-4 i set.

Pär Gerell åkte ut direkt för andra olympiska spelet i rad. Framburen av en synnerligen ljudlig publik vann den 20-årige Rio-sonen Hugo Calderano med 4-1 i set.

Gerell hade setbollar i första, fjärde och femte set, men vann bara det fjärde.
-I efter hand kan man säga att jag hade behövt vinna första set, säger Gerell.
-Jag fick ju ingenting på serven och fick slita för att vinna poängen. Han returnerade väldigt bra.

Gerell får en ny chans i lag som spelas senare under OS. Men besvikelsen över singelförlusten var stor.
-Det är tufft. Den här liraren bara kommer in och kör. Är man inte på topp då så förlorar man en sådan här match. Klart jag är besviken.

Kristian Karlsson vann däremot sin första match i OS-bordtennisen. Karlsson slog Jianan Wang från Kongo med 4-1 i set. Setsiffrorna skrevs till 11-6, 8-11, 11-3, 11-5, 11-6.