Svenskan som lyfter tungt för Uruguay

6:07 min

I helgen inleddes OS-tävlingarna i Rio de Janeiro med flera svenska medaljer. Emma Johansson cyklade hem ett silver och Sarah Sjöström tog guld i fjärilssim. Men det fanns en svenska som tävlade igår kväll utan att dyka upp i listorna över svenska medaljchanser: Sofia Enocsson Rito, som tävlar i tyngdlyftning, men inte för Sverige utan för Uruguay, ett land hennes pappa flydde ifrån under militärdiktaturen.

Sofia Enocsson Rito stoppar ner händerna i skålen med talk och trär på vikterna på stången. Hon börjar lätt, med 35 kg.

Sofia böjer knäna och lyfter upp stången med de gröna runda vikterna, och tränaren manar henne att ta det lugnt. Hon började med tyngdlyftning för fyra år sen i hemstaden Strängnäs. Men - på den ljusblå träningsjackan står det Uruguay.

Sofia pappa heter Julio Rito. Han konstaterar att den brasilianska vintern är varmare än den svenska sommaren. Det är lördag kväll när vi pratar, och Julio hoppas på bra väder dan därpå, när hela familjen ska samlas för att heja på Sofia.

Julio Rito kom till Sverige som politisk flykting 1975. Han var aktiv i studentrörelsen i Uruguay och när militärerna tog makten i en statskupp 1973 flydde han men greps i Argentina och sattes i ett hemligt fängelse. Med hjälp av FN kunde han senare ta sig till Sverige. Tiden i fängelset vill han helst inte tänka på.

Celeste betyder himmelsblå – det är Uruguays nationalfärg och också namnet på landets fotbollslandslag. Julio berättar att flera gamla vänner från ungdomstiden i Uruguay hört av sig när dom läst om Sofia i tidningarna, som skrivit mycket om den svenska tyngdlyfterskan som valt att tävla för landet hennes pappa tvingades fly ifrån.

Tillbaka i träningshallen i Rio. Sofia berättar att hon hoppades att spanskan skulle komma tillbaka när hon besökte Uruguay inför OS, men det var svårare än hon trodde. Kommunikationen med resten av dom 17 uruguayanska idrottarna som utgör den himmelsblå truppen haltar ibland.

Sofia tävlar i 53-kilos klassen, där hon som mest ryckt 68 och stött 87 kilo -- de två olika sorters lyft som sen läggs ihop i poängräkningen. Konkurrensen är tuff och man har bara tre försök i varje kategori.

I tävlingen dan därpå går det inte riktigt som Sofia vill – hon lyckas inte förbättra sitt personbästa och slutar sexa i sin grupp. Men det är nog inget som dämpar pappa Julio Ritos stolthet. Precis innan tävlingarna sätter igång messar han mig två emoji-symboler: en bicepsarm och en uruguayansk flagga.