Två får livstid efter Vår krog och bar

1:29 min

Nu har domen fallit i det omtalade målet om skjutningarna på Vår Krog och bar på Vårväderstorget förra året.

Fem av de tilltalade döms för mord och försök till mord och tre av de tilltalade döms för medhjälp till dessa brott. Straffen bestäms till fängelse med strafftider på mellan sju år och livstid. 

En dom som Robert Karlsson, chef för kriminalpolisen i Göteborg är mycket nöjd med.

– Nu är det en icke laga kraftvunnen tingsrättsdom. Jag är övertygad om att vi har en del kvar som vi ska göra, i hovrätten blad annat

Tror du att det kommer att överklagas?

– Ja, det är ju så, Här är två personer som döms till livstid och då har man väldigt lite att förlora på att överklaga.

Det som jag är mest nöjd med är att polisutredningen i botten och åklagarnas mycket mycket goda arbete i tingsrätten gör att tingsrätten går helt på det åklagarna har yrkat på och försökt visa.

– Det vill säga att vi har klarlagt ett skeende. Vi har fått en ej laga kraftvunnen men ändå en dom på att det har gått till på det här visat som vi, polisen, och åklagarna är övertygade om.

Tingsrätten bedömer att det inte går att avgöra vem av de fem som haft vilken roll men att de alla har haft den vetskap och inblandning som krävs för att de ska dömas som gärningsmän.

De döms därför för att ha dödat två personer och försökt att döda 25 personer. En av de fem döms även för mordet på Väderkvarnsgatan i april 2015.

De övriga tre döms som medhjälpare till morden och mordförsöken.

Tingsrätten har bedömt att det varit fråga om en så allvarlig gärning att straffvärdet uppgår till livstids fängelse för morden och mordförsöken. De tre som var över 21 års ålder vid tiden för skjutningarna döms till livstid respektive 14 års fängelse.

För de övriga fem som var mellan 18 och 20 år blev straffen bestämda till mellan 7 och 14 års fängelse.

Totalt har åtta personer varit åtalade och alla dömdes mot sitt nekande.

Skjutningarna inne på Vår krog och bar vid Vårväderstorget skedde den 18 mars 2015. Två personer sköts ihjäl och åtta personer skadades.

Polisen har sedan skjutningarna lagt ned stora resurser på att utreda morden och deras utredning har även omfattat ett mord på Väderkvarnsgatan och en skottlossning vid Jaegersdorffsplatsen, både skedde under våren 2015.

Förundersökningarna har även omfattat grova narkotikabrott och grova vapenbrott.