Gas på agendan när Putin möter Erdogan

2:03 min

I morgon (tisdag) kommer presidenterna Vladimir Putin från Ryssland och Recep Erdogan från Turkiet att träffas för överläggningar i Sankt Petersburg. Mötet ska normalisera relationerna mellan Ryssland och Turkiet sedan Turkiet sköt ner ett ryskt stridsflygplan i november. Ett konkret resultat kan bli att planerna på en kontroversiell rysk gasledningen kommer att återupplivas.

Ryssland och Turkiet hade ett omfattande ekonomiskt utbyte och ganska bra politiska relationer - men allt tog slut den 24 november förra året när Turkiet sköt ner ett ryskt stridsflygplan.

Förbindelserna gick från goda till iskalla på bara några dagar. Det ekonomiska samarbetet sattes på sparlåga och de miljontals ryska turister som brukat besöka Turkiet fick istället se sig om efter andra semestermål.

Men efter att Erdogan har framfört någon form av ursäkt för nerskjutningen ska han och Putin nu mötas. Syrien blir förstås huvudfrågan fast överläggningarna kan också ge andra resultat...

-Förmodligen kommer man att ge klartecken för att återigen sätta igång arbetet på en ny stor gasledning mellan Ryssland och Turkiet, det tror Turkietexperten Vladimir Sotnikov.

Planeringen för den var igång men efter nerskjutningen stoppades projektet av Erdogan. Nu tror alltså Sotnikov att pipelinen på nytt får grönt ljus av presidenterna.

Gasledningen som kallas Turkish Stream ingår i Rysslands planer att skapa nya exportvägar för sin gas vid sidan om Ukraina och som alla sådana projekt är det kontroversiellt.

Tidigare hade Ryssland tänkt sig en gasledning genom Svarta Havet till Bulgarien men den stoppades på grund av motstånd från EU. Där anser man att Europa redan är för beroende av rysk gas. När det gäller Turkish Stream så ska en mindre del av gasen gå till den turkiska marknaden men huvuddelen är fortfarande tänkt att exporteras vidare till Europa.

-Det kan säkert bli en negativ reaktion i EU men Erdogan är en slug taktiker som troligen inte böjer sig för påtryckningar från EU, tror Vladimir Sotnikov.