Dubbelt medborgarskap ställs på sin spets

1:55 min

I Tyskland har en infekterad diskussion tagit fart om dubbelt medborgarskap. Landets stora turkiska minioritet sympatiserar med president Erdogan som har kritiserat Tyskland. Samtidigt som flera tyska politiker har uttalat sig kritiskt om utvecklingen i Turkiet.

– Mitt hjärta klappar för båda länderna, jag är turk men älskar Tyskland, det är mitt hem, säger Reyhan Sahin. Hon är en av de många turk-tyskar som bor i stadsdelen Neukölln i Berlin.

Sahin är född i Tyskland men har bara turkiskt medborgarskap, i likhet med över 1,5 miljon andra turkiska medborgare som har permanent uppehållstillstånd i Tyskland

Av tradition har det varit mycket svårt att bli tysk medborgare utan tyska föräldrar. Men år 2000 ändrades lagen så att barn födda i landet av föräldrar som bott här länge fick möjlighet att välja tyskt medborgarskap. Att som vuxen få behålla både tyskt och turkiskt medborgarskap är dock fortfarande svårt. Därför är det bara en liten del av tysklandsturkarna som har dubbelt medborgarskap.

Men frågan är ändå känslig. Stödet för Erdogan är stort bland Tysklands turkiska befolkning och Turkiets president har kritiserat Tyskland hårt för att han inte fick tala till sina sympatisörer via storbildsskärm på en demonstration i Köln i förra veckan.

Samtidigt har flera tyska politiker uttalat sig mycket kritiskt om undantagstillståndet i Turkiet. Detta har lett till att flera debattörer har väckt liv i frågan om dubbla medborgarskap och menar att det ger dubbla lojaliteter som blir problematiska när de olika ländernas regeringar ligger i tvist.

I en affär i Neukölln arbetar Cem, som inte vill säga sitt efternamn. Han har turkiska föräldrar men har valt enbart tyskt medborgarskap. Ändå tycker han att bilden av Erdogan i tyska medier är felaktig.

Turkiet är på rätt väg säger Cem i Neukölln.