Jordens resurser tar slut tidigare för varje år

2:09 min

Resten av det här året lever vi över jordens tillgångar och det går allt snabbare att förbruka jordens resurser.


Utsläppen och konsumtionen fortsätter öka och Stockholmarna Per Arne Persson och Katarina Fégeant är oroade över utvecklingen.

– Det är väldigt obehagligt att det är fem månader kvar och alla måste verkligen dra sitt strå till stacken, säger Katarina Fégeant.

– Jag tycker att det är förödande. Jag är bekymrad, men det kan jag naturligtvis inte låta övermanna mig helt och hållet, säger Per Arne Persson.

Med nästan fem månader kvar av 2016 har vi alltså redan gjort slut på årets naturresurser, enligt organisationen Global footprint network som har beräknat hur mycket våra utsläpp och vår konsumtion belastar miljön. Och dagen då vi passerat gränsen, "Earth oveshoot day", infaller alltså tidigare för varje år.

– Vi kan väl säga att om vi ser på jorden som en bank som hela tiden levererar någon slags ränta till mänskligheten, från naturkapitalet. Så var i dag den dag då vi inte bara konsumerar räntan, utan vi började tulla på själva kapitalet, säger Carina Borgström-Hansson som är expert på ekologiska fotavtryck vid Världsnaturfonden, WWF.

 De senaste 15 åren har dagen då resurserna är förbrukade flyttats från slutet av september till början av augusti. Och Sverige är verkligen inget föredöme säger Carina Borgström-Hansson.

– Om alla skulle leva som vi skulle vi behöva upp till fyra planeter för att upprätthålla vår konsumtion av resurser. Medan mänskligheten som helhet i dag ser ut att leva på en kapacitet på ungefär 1,6 planeter, säger hon.

Johan Rockström som är professor i miljövetenskap på Stockholms universitet ser inte "Earth oveshoot day" som något exakt vetenskapligt mått, men menar ändå att det är en signal som är värdefull att förhålla sig till.

– Det är en bra indikator på att vi fortfarande befinner oss i ett kritiskt läge och har en enormt stor global utmaning att transformera världen till en hållbar utveckling, säger han.

Och för Katarina Fégeant var det en ögonöppnare när hon fick veta att vi redan gjort slut på jordens resurser för i år.

– Jag kommer nog tänka ännu mer på det. Kanske ännu mindre rött kött här framöver och jag kanske inte ska köpa de där nya kläderna, säger hon.