Sydafrikanskt parti vill ge vitas mark till svarta – vågmästare efter valet

2:11 min

De vill ge svarta sydafrikaner tillgång till vitas mark genom expropriering och anklagas för att elda på motsättningarna i samhället. Men efter lokalvalen i Sydafrika uppvaktas nu det radikala socialistpartiet EFF både av ANC och oppositionen.

På högkvarteret för oppositionspartiet Economic Freedom Fighters - EFF - ringer telefonerna i ett. EFF uppvaktas av både regeringspartiet ANC och av det liberala partiet Demokratiska alliansen, nu när de har blivit vågmästare i Johannesburg och i huvudstaden Pretoria. De fick över tio procent av rösterna i lokalvalen förra veckan. 

Godrich Gardee är generalsekreterare för EFF. Han menar att marken tillhör den svarta ursprungsbefolkningen, inte ättlingarna till de vita kolonisatörerna.

– Vi talar om en laglig och legitim omfördelning av mark, säger han i en kort intervju med Ekot under måndagen.

Godrich Gardee sitter själv i Sydafrikas parlament, men hans parti har varit i opposition sedan det bildades för tre år sedan. Det här är första gången som EFF kan få inflytande på allvar, och Godrich Gardee säger att kravet på omfördelning av mark ligger fast om det ska bli tal om att ingå i en koalition.

– Det är inte förhandlingsbart.

Den ANC-ledda regeringen har försökt omfördela mark i Sydafrika ända sen apartheidsystemet avvecklades, genom att köpa mark från vita och dela ut den till svarta sydafrikaner. Men det har gått långsamt och kostat mycket pengar. Den vita minoriteten, som utgör åtta procent av befolkningen, uppskattas fortfarande äga omkring hälften av marken.

EFF vill att staten ska beslagta marken utan att betala för den. Att den metoden bidrog till ekonomisk kollaps i grannlandet Zimbabwe är inget som Godrich Gardee vill kännas vid. Han menar att det var västvärldens bojkott av Zimbabwe som orsakade krisen där.

Gardee säger också att det i första hand är mark som ligger i träda som ska exproprieras, inte som i Zimbabwe, där man tvingade bort vita bönder från produktiva gårdar.

– Det finns mark som inte brukas och som ägs av vita som befinner sig i Australien, Storbritannien - ja i andra länder, säger Gardee.

I storstäderna, som Johannesburg, vill EFF beslagta privat mark för att bygga bostäder till de människor som bor i kåkstäder.

Men på frågan om exproprieringen kan genomföras utan våld ger han ett tvetydigt svar. Först säger att det återstår att se, sedan att det ska gå fredligt till.

– Det kommer inte att bli våld eller krig, allt ska ske under ordnade former.