Presidentvalet i USA

Republikanska säkerhetsexperter ratar Trump

2:27 min

Samtidigt som den amerikanske presidentkandidaten för republikanerna, Donald Trump i går presenterade sin ekonomiska plattform, drabbades hans kampanj av ett nytt bakslag. 50 säkerhetspolitiska experter, alla med repbublikansk bakgrund, har undertecknat ett brev där de skriver att Donald Trump är direkt olämplig att inneha landets högsta ämbete.

– Han verkar inte vara intresserad av detaljer, han verkar inte vilja lyssna, han verkar inte vilja lära sig. Det i kombination med hans problematiska karaktär ger en skrämmande blandning, säger Dov Zackheim, en av de femtio säkerhetspolitiska experter som undertecknat brevet.

Zackheim själv tjänstgjorde under den senaste Bushadministrationen och bland övriga undertecknare finns tidigare chefen för underrättelseorganisationerna CIA och NSA, Michael Hayden och säkerhetsexperter som tjänstgjort på olika nivåer under samtliga republikanska presidenter sedan Richard Nixon på 1970 talet.

Brevet, som publicerats i New York Times, innehåller svidande kritik mot Donald Trump som person. Han är direkt farlig för nationens säkerhet och han riskerar att bli den mest vårdslösa presidenten i den amerikanska historien, skriver de.

Donald Trump själv avfärdar kritikerna som en del av den Washington-elit som han vill motarbeta och menar att det inte är så konstigt att de kritiserar honom eftersom det är de som ligger bakom att världen ser ut som den gör i dag. Samtidigt kom sent igår ytterligare ett hårt slag mot hans kampanj.

Den första rebublikanska senatorn har nu offentligt tagit avstånd från Trump-kampanjen. I Washington Post skriver Susan Collins från Maine att Trump inte står för traditionella republikanska värden och att hon inte kommer att lägga sin röst på honom vid valet i november.

Det här var annars dagen då Donald Trump skulle få en nystart efter en vecka av kontroverser. Hans ekonomiska program innehöll stora skattesänkningar för företagen, ett betydligt förenklat skattesystem och hård kritik mot de handelsavtal som han menar dränerar USA på arbetstillfällen.

Demokraternas Hillary Clinton, som presenterar sin ekonomiska plattform på torsdag, menar däremot att Trumps plan bara kommer att gynna de rika.