Strömmen tillbaka i Dalarna

Nu ska strömmen ha kommit tillbaka efter det strömavbrott som drabbade upp till 100 000 abonnenter i stora delar av Dalarna under morgonen och förmiddagen. Telefonin kan dock fortfarande påverkas av strömavbrottet. 

Exakt hur många som varit utan ström är oklart, men länsstyrelsen Dalarna uppger på sin hemsida att det kan röra sig om uppemot 100 000 hushåll. De kommuner som berörts är åtminstone Falun, Gagnef, Leksand, Mora, Orsa, Vansbro, Älvdalen, Malung-Sälen, Rättvik och Borlänge. Elen försvann strax kvart i nio och kom tillbaka etappvis under förmiddagen. Vid halv tolv uppges alla ha fått tillbaka strömmen. 

Strömavbrottet beror på ett haveri i Repbäcken ställverk, som beror på en brand, enligt elnätsbolaget Ellevio själva.

– Just nu pågår inte så mycket reparationer utan vi fokuserar på att göra omkopplingar i elnätet så att vi kan försörja våra kunder med el, säger Tomas Kult, kommunikatör vid Ellevio. 

Polis har varit på plats och har inte sett några tecken på sabotage utan teorin är att branden beror på gammal utrustning. 

Även telefonin störs av strömavbrottet, och det gäller alla operatörer. Flera mobilmaster runt om i Dalarna är påverkade och kan behöva startas om efter att strömmen kommit tillbaka, och i Falun är det dessutom störningar i den fasta telefonin, uppger Telia. 

Nödnumret 112 funkar dock som vanligt. Landstinget Dalarna uppger dock att det kan vara svårt att nå vissa vårdcentraler. 

Vad ska man göra om man drabbas av ett sådant här strömavbrott?

– Som privatperson är det bra att ha en radio igång med batterier så att man kan höra uppdaterad information om strömavbrottet. Det är också bra att tänka på att mobilerna går att ladda i bilen också, säger Karin Jonasson är tjänsteman i beredskap på länsstyrelsen.