Trenden vänder - fler vill ta flygplanscertifikat

4:12 min

Antalet Örebroare som vill ta flygcertifikat har minskat under många år - men en billigare alternativ har gjort att intresset ökar igen.

I en cockpit på ett litet ultralätt flygplan - litet som ett badkar med vingar, träffar reporter Madeleine Persson flygläraren Steve Holm. De sitter i ett så kallat ultralätt flygplan som gör att det är billigare att flyga än med de äldre modellerna. 

– 2008-2009 blev det bränsleskatt på flygplansbränsle vilket innebar att priserna ökade markant eftersom de äldre kärrorna dricker mer soppa. Så den här lättare varianten som kommer mer och mer är nästen en halvering av soppaförbrukning per timme, berättar Steve Holm.

5 elever skolas nu på ultralätt i Örebro, flera andra flyger normalklass som de har konverterat för att flyga UL.

I planet finns skevroder, höjdroder, sidroder, pedaler, digitala skärmar med motorvärden, höjd, navigation och GPS - där det också går att koppla in autopilot. Enligt Steve så kan nästan vem som helst ta flygcertifikat - även om det finns vissa begränsningar. 

– Du kan i princip börja skolan från det att du fyller 16 år, fram till så länge du har medicinsk möjlighet. Så att du inte har diabetes eller sånt som kan sätta stopp. 

En anledningen till att de tror att intresset ökar igen är att det blivit billigare att ta certifikat för den ultralätta modellen. Det är nästan halvering av kostnaden än att ta certifikat för de fyrsitsiga, tyngre och mer avancerade modeller. 

Kostnaden för att ta certifikat är fortfarande mellan 45 000 och 55 000, vilket för många fortfarande är stor summa. 

– Fast du lägger ut det på 1-2 år, i början är det mycket teori som ska köpas. Men det är ingenting man ska stressa med, det är en del att lära sig, säger Steve Holm.