Nasaleden ska locka turister till Arvidsjaur

1:46 min

Nu ska Arvidsjaurs kommun locka turister med Nasaleden. Just därför håller man på att inventera färdvägen som var viktig när malm fraktades från Nasafjällsgruvan i Arjeplog till kusten.

Arvidsjaurs kommun har av länsstyrelsen beviljats 286 000 kronor till ett större projekt där inventering av Nasaleden ingår.

– Kommunen har sett att det här med naturturism och friluftsliv har ökat. Vi tror att Arvidsjaurs kommun har en potential att locka fler turister genom Nasaleden, säger Britta Lundgren, planingenjör vid Arvidsjaurs kommun.

Nasaleden som nu inventeras blev en viktig färdväg år 1635 när man började frakta i huvudsak bearbetad bly- och silvermalm från Nasafjällsgruvan i Arjeplog genom Arvidsjaur till Piteå. På senare år byggdes leden om till Skellefteå på grund av den besvärliga terrängen. Nu håller Maria Söderberg från Arjeplog på att inventera Nasaleden i Arvidsjaur.

– För 11 år sedan tog Skogsstyrelsen fram kartor på leden. Nu fotograferar jag och dokumenterar sträckan med min GPS. Jag för även anteckningar på sånt som kan vara intressant efter sträckan, säger hon.

Inventeringen av Nasaleden i Arvidsjaur som sträcker sig från Avaviken till Glommersträsk, en sträcka på cirka 7 mil, kommer att vara klar i sommar.

– Vi kommer att ta fram kartor och informationsmaterial först och främst för att kunna visa på de möjligheter som finns i vår kommun. Sedan har vi också en ambition att märka upp leden under nästa år. Om det finns mer som skulle behöva göras längs leden kanske vi kan söka mer pengar, säger Britta Lundgren, planingenjör vid Arvidsjaurs kommun.