Våld och övergrepp i läger för asylsökande på Nauruöarna

2:25 min

Övergrepp och barnmisshandel – nu kommer fler uppgifter om hur asylsökande behandlas på Nauruöarna i Stilla havet efter att Australiens regering placerat dem där.  

Den brittiska tidningen The Guardian publicerar i dag uppgifter från läckta dokument om tillvaron för de asylsökande på Nauruöarna. Uppgifterna rör våld, sexuella övergrepp, barnmisshandel och självskadebeteende.

På öarna placerar Australien de flyktingar som vill söka asyl i landet. The Guardian har tagit del av 2 000 incidentrapporter som skrivits av personalen på plats i lägren. Rapporterna sträcker sig från maj 2013 till oktober i fjol och journalisternas granskning visar att barn är överrepresenterade i rapporterna. Hälften av dem handlar om barn samtidigt som barnen bara utgjorde 18 procent av populationen i lägren. Sexuella övergrepp mot vuxna är också vanliga, visar dokumenten.

Sju rapporter talar om sexuella övergrepp mot barn, 59 där barn utsatts för våld, 30 där de skadat sig själva och 159 där de hotat att skada sig själva.

Till exempel beskriver incidentrapporterna vakter som slår barnen i ansiktet, en av dem ska också ha hotat en pojke till livet. En lärare skriver att en ungdom som bett om en fyra minuter lång dusch istället för två minuter fick svaret att det går bra i utbyte mot sexuella tjänster.

Bland självskadebeteende finns bland annat vittnesmål om en flicka som sydde ihop sina läppar i september 2014 – en vakt såg henne och började skratta. En flicka mindre än tio år gammal klädde sig och uppmanade en grupp vuxna att stoppa in sina fingrar i hennes slida.

De nedskrivna händelserna ägde rum samtidigt som Australien genom flera olika undersökningar granskade situationen i lägren. Slutsatserna av undersökningarna var att förhållandena håller på att förbättras och att alla rapporter om övergrepp tas på allvar, men de här nya läckta dokumenten visar snarare motsatsen, menar The Guardian. Särskild kritik riktas mot en del av de vakter som det privata bolag som driver lägren anställt. De har inte tagit övergreppen på allvar och förövarna ska också finnas bland de anställda, skriver tidningen.

En del av flyktingarna har varit i lägren i tre år.