Forskare ser kommunal flygplats-trend

3:29 min

Västerås är en av flera kommuner som satsar på sin kommunala flygplats, och Sara Brorström, forskare på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, menar att det går trender i vad kommuner satsar på.

Det är inte bara Västerås som satsar på sin flygplats. Tittar man på Örebro, en annan mellanstor stad i närheten så bygger de ut sin flygplats och Eskilstuna vill vidareutveckla Eskilstuna flygplats.

Och Sara Brorström, forskare på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, menar att det går trender i vad kommuner satsar på.

Hon nämner trender som badhus, konserhus och arenor, och Sara Brorström menar att satsning på flygplatser är en trend som återkommit.

– Det har gått lite trender i vad kommuner satsar på. Från att ha satsat mycket på enbart på kärnverksamhet så gör ju kommunerna mycket mer idag.

– Så det här med flygplatser kanske är lite det senaste nu, som ju har varit på tapeten innan men som vi ser en våg till av nu då, kanske just de här mellanstora städerna som vill växa och utvecklas.

Men går det lite trender i det här alltså?

– Ja, det tycker jag att man kan säga. Jag har tittat på många olika kommuner, framförallt i Västsverige men även varit runt en del, och man gör ju liknande saker, säger Sara Brorström.