IS tar amerikanernas vapen efter attack i Afghanistan

2:06 min

I Afghanistan har terrorgruppen Islamiska staten, IS, ökat sin aktivitet. Under en attack mot amerikanska soldater kom IS över amerikanska vapen och militär utrustning, meddelade en talesperson för amerikanska militären i går. 

Soldater från den amerikanska militärens specialstyrkor tvingades dumpa utrustning och vapen efter att ha attackerats av terrorgruppen Islamiska staten, IS, i Afghanistan, det meddelade Pentagon i går.

De senaste dagarna har IS spridit flera bilder på vapen och militär utrustning som man hävdar att man kommit över efter att ha attackerat amerikanska soldater. Pentagon bekräftade att amerikanska soldater övergett en del vapen och utrustning i samband med en strid i östra delarna av Afghanistan, i Nangharaprovinsen. Man uppgav även att fem soldater från amerikanska militärens specialstyrkor sårats i attacken men förnekade att man övergett sina positioner.

Det var i slutet på juli som amerikanska soldater, som hjälper den afghanska armén att bekämpa terrorgruppen IS och talibanerna, attackerades i Nangharaprovinsen av IS. På de bilder som cirkulerar på nätet syns raketgevär, granater, ammunition, id-kort, en amerikansk flagga och en del annan utrustning som IS hävdar att man tagit från amerikanska soldater.

"Det här kommer inte att ha någon operativ effekt"

Det sa general Charles Cleveland, talesperson för amerikanska militären, om de vapen och militär utrustning som man alltså bekräftar att IS kommit över. Han uppgav också att det var en mobil samlingsplats för skadade som attackerats och att man dumpat en del utrustning när man skulle flytta samlingsplatsen till en säkrare plats.

På senare tid har den amerikanska militären trappat upp sina aktiviteter i Afghanistan och tagit en mer aktiv roll i kampen mot terrorgruppen IS, efter att president Obama godkänt mer stöd till den afghanska regeringen.

Enligt Bengt Kristiansson på Svenska Afghanistankommittén ska man dock vara försiktig med att benämna väpnade grupper i Afghanistan som en del av Islamiska staten. 

– På det generella planet ligger svårigheten i att man inte kan vara säker på vad är IS och vad är milismän, beväpnade oppositionsgrupper som säger sig tillhöra IS. För att det finns många beväpnade oppositionsgrupper i Afghanistan, säger han.