Strömsund

Samira: Han sa att han skulle skjuta oss

2:49 min

"Han sa att han skulle skjuta oss". Det säger Samira, en av de asylsökande på en ort i Strömsund som polisanmält att de blivit beskjutna av en markägare när de skulle titta på hans djur.

Det var en dag i slutet av juli som en grupp asylsökande i en anmälan till polisen uppger att de gått till en gård på en ort i Strömsunds kommun för att titta på djur i ett hägn.

När de tittade på djuren ska markägaren och ytterligare en man ha kommit ut ur sina hus och den ena mannen ska ha avlossat ett skott med ett gevärliknande vapen.

– Han öppnar dörren och säger "I will shoot you". Han sköt min vän, säger Samira, som egentligen heter något annat.

Skottet ska ha träffat marken. Den andra mannen ska ha utdelat en örfil till en annan av de asylsökande.

P4 Jämtland träffar Samira och hennes vänner på det boende som är deras hem i en by några mil utanför Strömsund. Enligt Samira var hon ute med tre andra unga kvinnor och två unga män när de ska ha blivit beskjutna.

– Vi vill bara titta på djuren, inget mer. Han säger "Varför kommer ni hit, ni får inte komma hit, det här är mitt hem", säger Samira som har mått dåligt efter händelsen:

– Vi mår inte bra. Det här är inte Sverige. Det känns som vi är i mitt land, säger Samira.

Enligt Samira fick de hjälp av personal på boendet att ringa 112 och polisanmäla händelsen. Hon och hennes vänner är förvånade och chockade över att polisen inte ryckte ut när anmälan om misstänkt skottlossning kom in.

– Varför kom de inte? Jag ville att de skulle komma direkt, säger Samira.

Männen som misstänks för beskjutningen har gjort en motanmälan till polisen om hemfridsbrott. De har enligt polisanmälan en helt annan version av vad som hände den där kvällen i slutet av juli, men ingen av dem vill prata med P4 Jämtland.