Trumps uttalande – en uppmaning att ta till våld?

1:33 min

I USA har det kommit starka reaktioner på ett uttalande från den republikanske presidentkandidaten Donald Trump; ett utalande som en del tolkat som en uppmaning till väljarna att ta till vapen mot motståndarkandidaten Hillary Clinton.

Det var vid ett kampanjmöte i delstaten North Carolina som Donald Trump började tala om vad som kan hända med det andra tillägget i konstitutionen, det som ger amerikanerna rätt att bära vapen - om Hillary Clinton skulle bli president.

Hillary vill få bort det andra tillägget - om hon vinner kan hon tillsätta vilka domare i högsta domstolen hon vill och det finns inget ni kan göra - förutom möjligen andratillägget-personerna sa Donald Trump och menade alltså de som är för fri tillgång till vapen.

Reaktionerna på uttalandet har varit starka, det är en direkt uppmaning till våld anser många kritiker, extra smaklöst i ett land där presidenter och presidentkandiater faktiskt blivit skjutna.

Trumps kampanj hävdar å sin sida att det enda han menade var att det nu är viktigt att vapenförespråkarna går ut och röstar och att han betonade dem för att deras kampanda behövs för att vinna valet.

Vapenlagarna är en viktig valfråga, inte minst för Trumps väljare - Hillary Clinton vill genomföra vissa begränsningar vilket Donald Trump är emot.

Trumps kritiker menar att uttalandet är extra olyckligt eftersom det kommer under en kampanj som är ovanligt hätsk och att det även om det inte var menat som en uppmaning att ta till vapen, mycket väl kan tolkas så av frustrerade väljare.