Ryssland anklagar Ukraina för sabotage

1:09 min

Ryssland anklagar Ukraina för att ha försökt skicka in sabotagegrupper till Krimhalvön som Ryssland annekterat. Två ryska soldater ska ha dödats i de strider som följder.

Ukraina förnekar uppgifterna, men spänningen i området är nu hög.

Enligt vad den ryska säkerhetstjänsten FSB hävdar så ska det ha gjorts försök vid två tillfällen i helgen att skicka in sabotagegrupper till Krim som Ryssland ockuperade för 2, 5 år sedan.

De ska ha varit utrustade med vapen och sprängladdningar med syftet att förstöra olika infrastrukturobjekt. Försöken stoppades dock, säger säkerhetstjänsten, men vid de strider som uppkom ska en rysk soldat och en FSB-agent ha dödats.

Den ukrainska försvarsmakten var snabbt ute och dementerade de här uppgifterna; invånarna på Krim är ukrainska medborgare och vi har ingen anledning att tillfoga dem skada, sa man.

Det är dock känt att det var oroligt på norra delen av Krim-halvön i helgen. En möjlighet är att det var någon militant grupp i Ukraina, helt vid sidan av landets krigsmakt, som låg bakom händelsen.

En annan är att allt är uppdiktat från rysk sida för att eventuellt få en anledning att slå tillbaka militärt mot Ukraina. De ryska säkerhetsmyndigheterna säger att man höjt beredskapen vid turistområdena på södra Krim samt längs den faktiska gränsen mellan Krim och övriga Ukraina.