Exklusiv intervju - hör den fängslade förläggarens dotter Angela Gui

11 min

Gui Minhai publicerade populära böcker i Hongkong om det kinesiska kommunistpartiets ledare och deras privatliv.

Hösten 2015 försvann han plötsligt från sin semesterbostad i Thailand.

Hör hans dotter Angela Gui om försvinnandet, och om kampen för att få sin pappa fri.

-- Man tror ju inte att något sådan här ska hända, berättade Angela Gui i Radiokorrespondenterna.

Hon anade att något var fel när hennes pappa, den svenske förläggaren Gui Minhai, slutade svara på hennes samtal och sms.

-- Jag fick ett mail från hans kollega att han har varit försvunnen i över 20 dagar och att de misstänker att han blivit kidnappad av kinesiska säkerhetsageneter av politiska skäl, säger Angela Gui.

Nu har han varit försvunnen i nio månader. Svenska UD har fått besöka honom en enda gång, i februari 2016. Angela Gui berättar att hon då och då tillåtits att kommunicera med sin pappa under övervakning.

-- Han får inte prata svenska som det är språket vi talar med varandra normalt sett, han har bara ringt mig tre gånger. Han får inte läsa nyheter, någon läser hans e-post och det tar tid innan den kommer fram, säger Angela Gui.

Kinesiska myndigheter hävdar att Gui Minhai vill avsäga sig sitt svenska medborgarskap och att han inte skulle vilja ha hjälp av svenska myndigheter. Hans dotter Angela Gui tror att kinesiska myndigheter har ett intresse av att framställa etniska kineser som kinesiska medborgare.

-- Det är viktigt att komma ihåg att min pappa är lika svensk som någon annan svensk, det blir en större fråga, för mig är det ju min pappa och det är viktigt för mig personligen, men det handlar egentligen om en större fråga om det svenska medborgarskapet och vad det är värt. Och också om Sveriges förmåga att skydda sina medborgare. Det är oroväckande att svenskar inte ses på lika villkor.

Hela intervjun med Angela Gui och samtal med Internationella förläggarföreningens Ola Wallin, kinakännaren Malin Oud och frilansjournalisten Tilde Lewin sändes i Radiokorrespondenterna onsdagen 10 augusti.