Cyklarna blir allt fler och kostar mer

1:57 min

Svenskarna betalar allt mer för sina cyklar. Kunderna vill ha lättare, snabbare, hållbarare cyklar.

– I och med att jag cykelpendlar till jobbet så kan jag tänka mig att betala ganska mycket om det bra kvalitet. 10 000 kanske. Man får vad man betalar för också. Om man som jag cyklar året runt så märker man att grejerna håller bättre om man betalar mer, faktiskt. Det är nog där man hamnar, säger Henrik Johansson som är en av cyklarpendlarna.

Genomsnittspriset på en ny cykel har stigit över ett och halvt tusen kronor sedan 2012. Från 5 100 kronor till 6 875, enligt Lars Strömgren på branschorganisationen Svensk cykling.

– Fler och fler satsar nu på att ha ordentliga cyklar. Man vill ha bra bromsar och växlar och så vidare. Ur mitt perspektiv kan man ju inte lägga för mycket pengar på en cykel.

Fast dyrare och dyrare, det beror på hur man ser det - man kan fortfarande köpa en billig cykel för samma låga pris som för några år sedan, eller till och med billigare, visar siffror från SCB. Men genomsnittskonsumenten vill inte köpa lika billigt. Han eller hon vill ha fler växlar, lättare cykel, skivbromsar, snyggare design - allt kostar.

Folk köper fler cyklar också. Säsongen runt sommaren 2010 såldes en dryg halvmiljon cyklar. Fem år senare är det nästan 100 000 fler, cirka 600 000 cyklar.

Cykeltrenden beror på att människor tänker på miljö och hälsa och kanske på att i en del större städer går det fortare att cykla än att ta bilen, enligt Lars Strömgren på branschorganisationen Svensk cykling.

– Dels finns träningstrenden. Vätternrundans platser går åt på några minuter. Och så elcykeltrenden. Men sedan också olika typer av lastcyklar. Det ser man i storstäder som Malmö, Göteborg och Stockholm att man transporterar barn, man hämtar och lämnar och så vidare. Så det är de trender jag ser tydligast, säger Lars Strömgren.