Jönköping

Stora och fina kräftor i år - men skynda dig

1:32 min

I dag är det premiär för kräftfisket för allmänheten på Vättern och yrkesfiskarna vittnar om fina kräftor, men det kan skifta fort.

– De som jag har pratat med har fått bra fångster och framför allt stora kräftor. Men det kan ändra sig över en natt, det räcker med att vinden vänder sig, säger Michael Bergström som är fisketillsynsman på Vättern.

Tack vare varmt väder har kräftorna i Vättern växt till sig bra i år. Men det skiljer sig mycket i den stora sjön, eftersom det har blåst från nordost har det varma vattnet legat kvar på samma ställe och det är på de platserna som kräftorna är många och fina, enligt Michael Bergström. Men det kan alltså skifta fort.

Maria Carlén som driver ett yrkesfiskarföretag i Habo kommun har också sett stora kräftor hittills i år.

– Vi har fått en bra start när badvärmen kom, det var precis vad kräftorna behövde. Då började de äta och kom in i burarna. Vi brukar inte få jumbokräftor förrän i mitten på augusti, så det är något tidigare än vanligt. Sen är det svårt att summera en säsong, för det kan ta slut snabbt, men nu ser det ganska bra ut, säger hon.

Från och med i eftermiddag får också allmänheten fiska kräftor på Vättern, något som lockar många. Så många att det till och med ställer till det ibland för de som försörjer sig på fisket, säger Maria Carlén.

Det är dagar då vi inte kan fiska alls, när folk lagt linor över våra och vi knappt kommer åt våra redskap. Det är dagar då vi får stanna på land.

Så det gäller att hålla sig till reglerna som privatperson. Och det är samma regler som förra året:

  • Sex burar per person
  • Burarna ska vara utrustade med två flyktvägar på 28 mm
  • Burarna ska också ha fiskekula med namn och telefonnummer på

– Och det är fredag 17.00 till söndag 17.00 fem helger framöver som gäller, sen är det över, säger fisketillsynsman Michael Bergström.

Kommentera: Ska du fiska kräftor i år?