Därför begränsas ambulanshelikoptern under Almedalsveckan

2:07 min

Ambulanshelikoptern ska stå redo om något händer i folksamlingen i Almedalen under partiledartalen. Därför fick en gotlänning vänta med transport till nästa dag, trots att han fått hjärtinfarkt.

Helikoptern ska inte ska flyga under partiledartalen om det inte är akut, men det beror inte på att man vill låta politikerna tala ostört.

- Det är inte utav någon hänsyn till talen, nej, säger ambulansöverläkare Thomas Holm som beslutat om hur helikoptern används.

Varför måste då helikoptern vara kvar i Visby just under partiledartalen?

- Vi behöver en resurs för akuta transporter till fastlandet, om vi skulle få ett skadeutfall, säger han.

Varför behövs det just under partiledartalen?

- Det är mycket folk samlade under talen. Vi har inte haft någon hotbild som vi har styrt utifrån, säger Thomas Holm.

Inget särskilt terrorhot alltså, bara mycket folk på samma plats - och då är det risk att någon skadas. Därför är en ambulans på plats i Almedalen under talen, och helikoptern får alltså just då bara användas för akuta blåljusutryckningar och om en patient på Visby lasarett behöver akut specialistvård på fastlandet.

Thomas Holm beslutar varje år inför Almedalsveckan och endurotävlingen Gotland Grand National, GGN, om begränsad användning av ambulanshelikoptern. Målet är att helikoptern ska vara kvar på ön och vara redo om den behövs. Därför används den inte för att flyga patienter till andra sjukhus om det inte är akut.

Den man med hjärtinfarkt som kom till akuten med ambulans på Almedalsveckans första dag, den tredje juli fick besked om att han skulle flygas till Karolinska i Stockholm för operation. Men det dröjde till nästa dag innan han kom dit, det har P4 Gotland rapporterat om tidigare

Utifrån de riktlinjer Thomas Holm dragit upp skulle mannen ha fått flyga om han behövde akut vård på fastlandet, trots partiledartal i Almedalen. 

- Ja då ska de få flyga, oavsett talen, och det är likadant med utryckningar på ön, det som vi kallar prio 1 uppdrag, det genomförs också, säger han.

Hittills har de inte diskuterar möjligheten att ha en extra helikopter på plats vi de tillfällena, enligt Thomas Holm.

- Nej det har vi inte gjort, och med facit i hand från tidigare år så har vi inte sett något behov av att stärka resurserna ytterligare. Utan de i och för sig ganska ringa inskränkningar vi gör har vi ansett vara fullt tillräckliga, säger han.

Efter att P4 Gotland frågade om händelsen har chefläkare Gunnar Ramstedt tagit initiativ till att utreda hur helikoptern användes under Almedalsveckan, och särskilt den första dagen. Och Thomas Holm förstår att väntetiden gjorde mannen med hjärtinfarkt orolig och besviken.

- Ja, det kan jag förstå att man känner att man har fått vänta på att komma över till den vård på fastlandet som var planerad.