Omvärldsoro blir lyft för väktarbolag

2:18 min

Säkerhetsbranschen är på tillväxt. En förklaring är flyktingsituationen. Enligt siffor från Migrationsverket femdubblades deras nota för säkerhet och bevakning från knappt 26 miljoner kronor 2014 till 120 miljoner 2015.

Företaget Securitas som har avtal med Migrationsverket tvingades under vissa perioder ta hjälp av mindre säkerhetsbolag för att möta Migrationsverkets behov.

På väktarbolaget Prevendo i Åkersberga bekräftar ägaren Conny Söderkvist, som varit i branschen i 40 år att 2015 var något av ett rekordår.

– Självklart går det definitiv bättre och det är ju framförallt den stora flyktingvågen som kom hösten 2015. Det krävdes väktare både här och där. I södra Sverige behövde Securitas massor med folk och de ringde, Vd:n Jocke Kjellson ringde och nästa grät och sa, kan du inte skicka ned 30 man.

Enligt siffor från Migrationsverket låg notan för bevakning, larmutryckningar och personallarm på knappt 26 miljoner 2014 och för 2015 på knappt 120 miljoner kronor. Utbetalningar till landets två största bevakningsbolag.

Gisela Lindstrand, kommunikationschef på Securitas.

– Ja, vi har bra driv i verksamheten i Securitas, både i Sverige och våra andra drygt 50 länder där vi är. Vad vi ser är, att i tider av oro så tenderar kunderna och företagen att vilja se om sitt hus och säkerställa att man inte får avbrott i sin verksamhet.

Enbart Securitas, anställde över 1000 personer på ett halvår då flykting-mottagandet var som störst. Och det visar på en uppåtgående trend, säger Björn Ericsson, branschexpert på Almega Säkerhetsföretagen.

– Det är ju väldigt kopplat till bland annat, ett för höjt terrorhot från Säpo.

Totalt omsatte säkerhetsbranschen i Sverige runt 28 miljarder kronor 2015 men framtiden för säkerhetsbranschen ligger inte i personaltäthet utan i smarta tekniska lösningar menar Gisela Lindstrand, kommunikationschef på Securitas.

– Smarta kameralösningar med så kallade visuella gränser som larmar vid till exempel överträdelser vid byggarbetsplatser och vid fabriker innan brottet har ägt rum. På så sätt kan vi faktiskt reellt förhindra brott.

Teknik är bra men det behövs framförallt människor för att skapa trygghet, säger Conny Söderkvist i Åkersberga.

– En kamera kan ju inte känna av vibrationerna, känna vad som händer och det ljud som råder. En väktare som tittar på en kamera 10, 20, 30 mil bort kan ju inte göra samma sak som en vakt på plats.