Rekordfå varsel på het arbetsmarknad

2:02 min

Varslen om uppsägningar var rekordfå i juli och det börjar uppstå flaskhalsar i den heta, svenska ekonomin. Särskilt tydligt är det inom den offentliga tjänstesektorn, säger Andreas Mångs, analytiker på Arbetsförmedlingen.

– I ett historiskt perspektiv så är varslen låga. De var låga redan i fjol, och i år ligger vi på en ännu lägre nivå, säger Andreas Mångs.

I juli varslades knappt 1 700 personer om uppsägning. Jämfört med förra årets siffra för samma period, så är det en minskning med 200 personer.

Redan förra årets ansågs varslen vara rekordlåga. År 2014 var julisiffran 2 300 och år 2013 nästan 3 000. Få varsel är tecken på en stark ekonomi i tillväxt. Men ibland kan ekonomin växa för snabbt, då blir det brist på arbetskraft, och det är vad som är på väg att hända nu, enligt Andreas Mångs.

– Ja, det ser vi tecken på. Inom den offentliga tjänstesektorn, där är bristen på arbetskraft så utbredd och så djup redan i dag, att vi bedömer att den håller tillbaka sysselsättningsökningen.

Bristen på arbetskraft i den offentliga sektorn gäller främst förskollärare och undersköterskor. Det är inget man kan förändra i en handvändning utan något vi får välja oss vid, anser Andreas Mångs. Men arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) håller inte med om den beskrivningen.

– Man kan göra ganska mycket och vi har haft i fokus ända sedan vi tillträdde, att satsa på kompetensförsörjningen. Undersköterskor satsar vi stort på att utbilda fler. Både arbetslösa ungdomar och nyanlända. När det gäller förskollärare, så har vi utökat platserna på högskolan, och vi har startat ett snabbspår för nyanlända.

800 nya utbildningsplatser för förskollärare och många, många nya platser för att utbilda nya undersköterskor. Det här är ett område som det lönar sig att investera i, anser Ylva Johansson.

– Vi satsar ju det som krävs. Det här är väl använda pengar. Det här är ju ett positivt problem, att vi har väldigt många som vill anställa. Och det är klart att då måste arbetsmarknadspolitiken och utbildningspolitiken se till att det finns människor med rätt kompetens att anställa för de här jobben.