"Den enda som bär skulden är Assange själv"

1:57 min

Julian Assanges advokat tror inte det kommer bli något åtal för den våldtäkt Assange misstänks för i Sverige 2010.

Men Eric Bylander som är docent i processrätt och har följt Assangefallet, håller inte med.

Nu ges svenska åklagare möjlighet att förhöra Wikileaksgrundaren Julian Assange som sedan 2010 är misstänkt för bland annat våldtäkt i Sverige.

Assange advokat Thomas Olsson säger i dag att han inte tror att det kommer bli något åtal, eftersom det gått så lång tid sedan det misstänkta brottet.

Men Eric Bylander som är docent i processrätt vid Uppsala universitet och har följt Assangeärendet på nära håll håller inte med.

– Bara det faktum att det är lång tid sedan ett brott begicks gör ju inte att man inte kan utreda brottet, säger han.

Att det gått sex år sedan det misstänkta brottet behöver inte betyda att ett förhör skulle sakna betydelse eller inte leda till åtal, säger Eric Bylander. Speciellt som det i det här fallet finns förhör med såväl målsägande som Assange gjorda i anslutning till händelsen.

– Nu kan man säga att sannolikheten för att kunna väcka åtal ökar, jämfört med om man inte haft några förhör tidigare, säger Eric Bylander.

Julian Assange anhölls i sin frånvaro i Sverige 2010 misstänkt för våldtäkt, sexuellt ofredande och olaga tvång, i dag är våldtäktsfallet det enda som inte är preskriberat.

Sedan fyra år tillbaka befinner han sig på Ecuadors ambassad i London och innan det pågick en tvåårig process för att få honom utlämnad till Sverige från Storbritannien.

Rättsliga hinder mellan Ecuador och Sverige har gjort att svenska åklagare inte förhört Assange på ambassaden, men efter att länderna i december förra året ingick ett avtal om rättshjälp kommer förhör nu kunna bli av, säger Karin Rosander som är informationsdirektör på åklagarmyndigheten.

– Det betyder att åklagaren nu kan gå vidare med förundersökningen. Den har pågått sedan 2010, men den har ju i princip stått still sedan hösten 2010 eftersom förhöret med den misstänkte har saknats, säger hon.

Advokat Elisabeth Massi Fritz som är målsägandebiträde i våldtäktsfallet skriver i en kommentar att.

"Den enda som bär skuld för den utdragna processen är Assange själv."

Hon skriver även att han omedelbart bör utlämnas till Sverige för rättslig prövning.

Fallet som gäller misstänkt våldtäkt preskriberas i augusti 2020 och även om ett förhör nu kan bli av så vill Karin Rosander på åklagarmyndigheten inte spekulera i vad det kan leda till.

– Men det är en förutsättning för att åklagaren ska kunna fatta ett beslut om hon ska väcka åtal eller inte, säger hon.